2024. március 28., csütörtök

Meghosszabbították a líbiai vezető politikusok elleni uniós szankciókat

További hat hónappal meghosszabbította az Európai Unió azoknak a szankcióknak a hatályát, amelyeket három vezető líbiai politikus ellen rendelt el korábban, amiért akadályozták hazájukban a megbékélési folyamatot és az egységkormány létrehozását - közölte a tagállami kormányokat tömörítő tanács sajtószolgálata pénteken.

A tájékoztatás szerint Núri Abu Szahmejn, a tripoli székhelyű iszlamista beállítottságú parlament elnöke, Halifa al-Hilli tripoli kormányfő és Agila Száleh Ísza, a nemzetközileg elismert tobruki parlament elnöke szerepel a szankcionáltak listáján.

A büntetőintézkedések lényegében az illetők uniós területen lévő javainak zárolásáról és a közösség területéről való kitiltásról szólnak.

Mint a tanácsi közleményben írták, az Európai Uniót továbbra is aggodalommal tölti el a líbiai helyzet, és különösen azok a cselekmények, amelyek veszélyeztetik az ország biztonságát, békéjét és stabilitását.

Moammer Kadhafi líbiai diktátor hatalmának francia és brit katonai beavatkozással történt 2011-es megdöntése és a politikus meggyilkolása után Líbia teljes káoszba süllyedt, s a keletkezett hatalmi űrt egymással rivalizáló milíciák töltötték be. A megosztottságot jól mutatja, hogy Líbiában immár három, egymással szemben álló kormány van, amelyek közül csak az egyik élvezi az ENSZ és a nagyhatalmak támogatását.