2024. április 25., csütörtök

„Európa kicsiben”

Újvidékre látogatott az Európai Parlament volt képviselőinek csoportja – A tartomány helyzete és a kisebbségi jogok érdekelték őket
A tartományi parlament működéséről, tevékenységéről szereztek ismereteket a volt európai képviselők (Ótos András felvétele)

A tartományi parlament működéséről, tevékenységéről szereztek ismereteket a volt európai képviselők (Ótos András felvétele)

Büszkén beszélhetünk arról, hogy a különböző nemzeti közösségek együttélése mindennapjaink szerves része, olyan valami, amiről felismerhetők vagyunk, ami egyedivé tesz bennünket. Vajdaságban magától értetődik a különbözőség iránti tolerancia magas szintje – fogalmazott a házelnök.

Hozzátette, a nemzeti közösségekkel kapcsolatos törvényes szabályozások, különös tekintettel a nemzeti tanácsokról szóló előírásokra, olyan megoldásnak számítanak, amelyet egyes fejlettebb európai országok is megirigyelhetnek.

Az EP korábbi képviselői érdeklődéssel fogadták a hazánk európai uniós közeledésével kapcsolatos információkat, s érdekeltek abban, hogy a tárgyalási fejezeteket minél gyorsabban megnyissa az Unió Szerbiával. Vajdaság helyzetével, hatáskörével, finanszírozásával kapcsolatos kérdéseket is megfogalmaztak, de a regionális együttműködést érintő témák iránt is érdeklődtek.