2024. április 26., péntek

Felújították a péterváradi toronyórát

A korszerűsített óraszerkezetet ünnepélyes keretek között helyezték működésbe

A város jelképeként ismert óra korszerűsített óraszerkezetének az ünnepélyes felavatását az újvidéki önkormányzat és a Rotary Club Újvidék szervezte.

Az ünnepélyes átadáson jelen volt Aleksandar Petrović, az újvidéki polgármester tanácsadója is. Szerinte a Péterváradi vár Újvidék kultúrtörténeti kincse. – A péterváradi toronyóra Újvidék egyik szimbóluma, az óra szerkezetét minden bizonnyal Franciaország északkeleti régiójában, Elzászban gyártották. Európában csak Franciaországban létezik nagyobb erőd a péterváradinál. Újvidék számára nagy jelentőséggel bír a Péterváradi vár és a toronyóra, ezt a Rotary Club Újvidék tagjai is felismerték. Köszönettel tartozunk nekik, megköszönném Lukácsi Lajosnak is azt, hogy 30 éven át gondját viselte a péterváradi toronyórának – mondta Aleksandar Petrović.

A Rotary Club Újvidék sikeresen felújította a péterváradi toronyóra több száz éves óraszerkezetének a mechanizmusát, amely ezentúl automatikus vezérléssel működik majd. A felújítást úgy történt, hogy az eredeti óraszerkezet egyetlenegy részét sem cserélték le, és egyik alkatrész sem sérült meg. Az óraszerkezet modernizációja mellett a toronyóra harangját is megjavították, így fél évszázad után újra megszólalt. A munkálatok keretében a toronyóra belső részét is felújították, megtisztították, kicserélték az elkorhadt létrát és az emeletek padlózatát is.

Az eredeti óraszerkezetet minden bizonnyal Franciaország északkeleti régiójában, Elzászban gyártották (Dávid Csilla felvétele)

Az eredeti óraszerkezetet minden bizonnyal Franciaország északkeleti régiójában, Elzászban gyártották (Dávid Csilla felvétele)

A péterváradi toronyóra felújított óraszerkezetének az ünnepélyes átadóján alkalmi műsort szerveztek, valamint emléktáblát is lelepleztek, amelyen feltüntették a felújításban résztvevők és a támogatók nevét.

A péterváradi óra egyik jellegzetessége, hogy az időjárástól függően késik vagy siet.

– Járása a kinti hőmérséklettől függ. Az óraszerkezeten lévő csapágyfészkek nem kör alakúak, hanem négyszögletesek, és amikor hidegebb van, akkor ezek összeszorulnak, és a tengely pontosan jó helyre, középre kerül. Amikor meleg van, akkor a csapágy meglazul, a tengely lötyög, ilyenkor az óra késik, de ezt egy kis igazítással kijavítom. A mai technológiák sem tökéletesek, a számítógépközpontok is érzékenyek a hőmérséklet-ingadozásra – magyarázta Lajos bácsi.