2024. április 24., szerda

„A polgárok biztonsága elsődleges”

A kvótareferendum minden magyar ügye – hangzott el a VMSZ lakossági fórumán

Szabadkán, a Zorka helyi közösség épületében tegnap délután folytatódott a Vajdasági Magyar Szövetség kvótareferendummal kapcsolatos kampánykörútja, amely során az október 2-ai magyarországi népszavazáson való részvételre buzdítják a vajdasági magyarságot. A lakossági fórum vendége volt Fremond Árpád, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője, Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere, Kudlik Zoltán, a Zorka helyi közösség közgyűlésének elnöke és Magosi Zsuzsanna, a VMSZ zorkai helyi szervezetének elnöke.

Felszólalásában Fremond rámutatott: a migránsválság és a kvótareferendum a vajdasági magyarságot is érinti, hiszen meghatározhatja jövőjét. Mint hozzátette, történelmi pillanatról van szó, amikor a magyarságnak és a vajdasági magyarságnak véleményt kell mondania.

Fremond szerint mindenkinek érdeke élni szavazati jogával, és részt venni az október 2-ai kvótareferendumon. Hangot adott azon véleményének is, miszerint globális problémával állunk szemben, amelyre szervezett migrációként is tekinthetünk. Elmondása szerint gazdasági bevándorlókról van szó, nem menekültekről.

– Európába eddig nagyjából 2 millió migráns érkezett. A német kancellár korábban azt mondta, szükség van rájuk, hiszen munkaerőhiány uralkodik a piacon. Ehhez képest Németországban a 2 millió emberből 64-en álltak munkába. A VMSZ álláspontja kezdettől fogva az volt, hogy kötelességünk segíteni a háborús övezetből érkezőknek, saját állampolgáraink biztonsága viszont mindig első helyen kell hogy álljon. A hétfői szabadkai incidens után talán mindenki felismeri, hogy mi élvez előnyt. A VMSZ azt mondja, hogy ez az ügy bennünket is érint, ezért kell támogatnunk a magyar kormányt a népszavazáson. Nemcsak azért, mert az Országgyűlés támogatja a vajdasági magyarságot, hanem azért, hogy utódainknak legyen jövője, hisz ha a migráció az eddigi formájában folytatódik, a jövőnk komolyan veszélybe kerül – fogalmazott Fremond.

Horvát Tímea osztotta az előtte felszólaló véleményét azzal kapcsolatban, hogy a migránsválság a környéken mindenki életét befolyásolja. Ezért hiszi, hogy a vajdasági magyarságot nem szükséges meggyőzni a népszavazás fontosságáról, hiszen tudják, értik és érzik. Horvát értékelése szerint a migránsválságot és a problémát ott kell kezelni, ahol az gyökeredzik.