2024. április 19., péntek
MAGYAR LABDARÚGÁS

Kassai miatt lett emlékezetes a Fradi–Újpest

A legjobb magyar bíró stílusával akadtak problémák a 3:3-as mérkőzésen

Három hét szünetre vonul a magyar labdarúgó-bajnokság élvonala, csakúgy mint az első, feröeri világbajnoki selejtező előtt, ezúttal is komolyabb felkészülési időszakot biztosít az MLSZ a válogatottnak. Bernd Storck együttesének majdnem két hét áll rendelkezésére, hogy összeálljon az október 7-ei, Svájc elleni hazai, illetve a 10-ei, Lettország elleni idegenbeli összecsapásra.

Két hete éppen ezt a feleslegesnek vélt hosszú pauzát kritizálta Thomas Doll, a Ferencváros edzője, aki szerint a világon nincs még egy olyan ország, hogy szezon közben 2-3 heteket kihagy a bajnokság egy-egy válogatott-összecsapás miatt. De titokban talán a német szakember is örül ennek az időszaknak, mert lesz lehetősége kicsit összekapnia együttesét. A Fradi a legutóbbi nyolc bajnokiján mindössze két győzelmet aratott, ilyen rossz szériára 2014 őszén volt példa legutóbb, már akkor is Doll edzősködése idején. Tavaly a bajnokság első harmada, azaz 11 forduló után a csapat toronymagasan vezetett, míg idén tizenkét ponttal kevesebbet szerzett, és csupán a harmadik helyen áll.

A hétvégén egy pazar mérkőzést játszott az Újpesttel, bár a 3:3-as döntetlennel egyik fél sem lehetett maradéktalanul elégedett – a lilák pláne azért, mert hiába szereztek egymás után két mérkőzésen is három gólt, ezzel csupán egy ponttal gazdagodtak. Ami viszont meglepetés volt, a derbi utózöngéi Kassai Viktor ténykedéséről szóltak. Az M4 felvételén jól látszott, ahogy a legjobb magyar játékvezető azt mondja az Újpest magyarul nem beszélő szenegáli légiósának, Souleymane Diarrának, hogy „Húzzál innen!”, illetve hogy „Ne dumálj!”. Az Újpest az MLSZ-szel együtt vizsgálná ki az esetet, míg az FTC vezérigazgatója, Orosz Pál közleményben reagálva így fogalmazott: „Meg lennék döbbenve, ha Kassai Viktor valóban nem oda illően beszélt volna egy játékossal a szombati derbin, de amennyiben ez mégis így történt, akkor teljesen biztos vagyok abban is, hogy az MLSZ nem siklik át egy ilyen eset felett.”

Kérdés, mit lép az MLSZ, Kassaival ugyanis már korábban is akadtak ilyen gondok, és úgy tudjuk, kapott is emiatt figyelmeztetést a szövetségtől.

A bajnokság első harmadában a Vasas áll az élen, az angyalföldiek tizenkét ponttal gyűjtöttek többet, mint 2015 első 11 fordulójában. A Diósgyőr válsága tovább fokozódott, a harmadik forduló óta kilenc mérkőzésen csupán két pontot szerzett. Az utolsó helyen álló csapat helyzete a válogatottszünet után sem lesz könnyebb, hiszen sorrendben a Videoton, az Újpest és a Ferencváros lesz az ellenfél. „A kiesés meg sem fordul a fejemben, a csapatnak minimálisan a középmezőnyben kell végeznie” – nyilatkozta Benczés Miklós sportigazgató. A klubvezetés a múlt héten az elmúlt évek legkomolyabb pénzbüntetését szabta ki a játékosokra, akiknek összesen ötmillió forintot kellett befizetniük.

A válogatott háza táján is nagy az izgalom, hiszen jövő pénteken az a Svájc érkezik Budapestre, amely az első fordulóban 2:0-ra legyőzte az Európa-bajnok portugálokat. A magyaroknak azonban kell a három pont, hiszen előzetesen a Feröeren elveszített két ponttal senki sem kalkulált.

Nem érdemes mellébeszélni: a Feröer elleni találkozó számomra is csalódás volt, játékban és eredményességben is többet vártam a csapattól. Szerencsére a szurkolók mindent reálisabban látnak: Svájc ellen ismét telt ház lesz a stadionban. Bernd Storck a Norvégia elleni pótselejtezőn és a nyári Európa-bajnokságon is bizonyította, hogy érti a szakmáját, ezért változatlanul élvezi a szövetség vezetőségének bizalmát” – nyilatkozta Csányi Sándor, a magyar szövetség elnöke.

Storck kapitány elmondta, alaposan kielemezték az első mérkőzést, és már tudja, hogy mi volt az oka a visszafogottabb teljesítménynek. „Svájc ellen egy teljesen más jellegű mérkőzés vár ránk. Csak négy napunk lesz arra, hogy a teljes kerettel felkészüljünk a találkozóra, de igyekszünk megtalálni a módját annak, hogy sikeresek legyünk” – mondta. Ami már most biztos, hogy Böde Dániel és Priskin Tamás sérülés miatt nem játszhat, de kérdéses Korcsmár Zsolt, illetve Lovrencsics Gergő játéka is az októberi selejtezőkön.