2024. április 25., csütörtök

„Nincs többé célszerűtlen pénzköltés”

A tartományi hatalom ezt állítja, az ellenzék szerint felelőtlenebbé vált a közpénzek kezelése

Az idei bevétel várható alakulásának felülvizsgálásával, a korábbi években megtakarított költségvetési összegek átirányításával és a tavalyi zárszámadás után megmaradt többlet beszámításával javasolta az idei vajdasági költségvetés módosítását a tartományi kormány. Erről vitázott, ezt fogadta el tegnapi ülésén a Tartományi Képviselőház. A módosítás értelmében több pénz került az idei büdzsébe, 1,59 milliárd dinárral áll nagyobb összeg a vajdasági adminisztráció rendelkezésére, az éves bevétel pedig 55 milliárd dinárt tesz ki. A köztársasági költségvetésből érkező transzfereszközök képezik továbbra is a vajdasági büdzsé legnagyobb részét, 35,7 milliárd dinárt. A költségvetés saját bevétele 18,3 milliárd dinár, az előző évek el nem költött költségvetési eszközeiként több mint négymilliárd dinár gyülemlett fel. A költségvetési hiány bő hárommilliárd dinárt tesz ki 2016-ban.

Igor Mirović ismerteti a költségvetés módosításának részleteit (Ótos András felvétele)

Igor Mirović ismerteti a költségvetés módosításának részleteit (Ótos András felvétele)

A módosítás részleteinek ismertetése során Igor Mirović tartományi kormányfő megjegyezte, a leglényegesebb változás, hogy a továbbiakban nem engedhető meg költségvetési pénzösszegek célszerűtlen költése a különféle alapokon keresztül, ahogyan ez jellemző volt a korábbi években. Az új terv nagy beruházásokat jelent olyan fontos projektumokba, melyek eddig marginális szereppel bírtak. Példaként a Vajdasági Rádió és Televízió új székházának felépítését említette, beruházásokat az egészségügybe, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság helyi önkormányzatokkal együttműködésben folytatott projektumainak támogatását. A tartomány korábban elhanyagolt területeken próbálja bővíteni a szociális és oktatásügyi támogatások körét, és ismét kapnak juttatást a harmadik gyermeket vállaló családok, illetve a tanulók – számolt be a részletekről a kormányfő, hangsúlyozva: a költségvetés módosításával az a cél, hogy megmutatkozzanak az új tartományi politika első jelei, melyek teljes mértékben a jövő évi, már egészében az új kormány által kidolgozott büdzsé által valósulhatnak meg.

Az elmúlt kilenc hónap tapasztalatai alapján kiigazításra van szükség, mellyel a következő három hónap folyamán meg lehet teremteni a prioritásnak számító célkitűzések megvalósítási lehetőségét – jelentette ki Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség vezetője.

Most különös okot ad a költségvetés módosítására az a körülmény, hogy választásokat tartottak, melyek eredményeképp új politikai összetételű kormány alakult. A világ természetes rendje, hogy ilyen helyzetben az új kormány változtasson a prioritásokon. A VMSZ képviselői azért fogják támogatni ezt a módosítást, mert annak bevételi oldala reálisan növekedni fog, továbbá azért, mert a közpénzeknek olyan a rendeltetésük, hogy az számunkra és mindenki más számára is elfogadható: növelik az önkormányzatoknak átutalandó eszközöket, több pénz jut az egészségügy támogatására, keret nyílik az iskolások támogatására is, de támogatásra számíthatnak az IPA-pályázatokon sikeresen pályázók közül azok is, akiknek előfinanszírozásra lenne szükségük a sikerhez – értékelte a módosításokat Pásztor.

Olyan költségvetési módosítás áll előttünk, amelyik reális alapokon nyugszik, mozgásteret növel, s a kiadási oldalon olyan prioritásokat emel ki, amelyek fontosnak számítanak – húzta alá a házelnök.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

LÉNYEGES PROJEKTUMOK

Támogatta a büdzsé módosítását a Szerbiai Szocialista Párt is. Pavle Budakov frakcióvezető szerint stratégiai fontosságú projektumok finanszírozását irányozza elő a javaslat: a Fruška gora-i korridornak, Újvidéken a Žeželj-híd helyén épülő vasúti hídnak a kiépítését, az egészségügyi intézmények fejlesztésének a támogatását. Lényegesnek nevezte a büdzsé szociális jellegét is. A Magyar Mozgalom és a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének képviselője is a módosításra szavazott, bár fenntartásai is voltak. Korhecz Tamás szerint többet is előirányozhatott volna a tartomány a mezőgazdaság fejlesztésére, ha már másfél milliárd dinárral magasabb a büdzsé. A javaslatot a magyar érdekeltségű tételekre szánt pénzösszegek miatt mégis támogathatónak tartotta. Csonka Áron hasonló véleményen volt, a diákok utaztatására vonatkozó támogatást emelte ki pozitívumként.

TÚL SOKAT KÖLT AZ ADMINISZTRÁCIÓ?

A Szerb Radikális Párt és a Demokrata Párt szerint a költségvetés módosítása nem felel meg a Szerb Haladó Párt tagjai által korábban ígérteknek. Đurađ Jakšić, az SZRP frakcióvezetője nem lát változásokra esélyt adó elemeket a megváltoztatott számadásban. Kijelentése szerint a pénzeszközök növelése sem túl jelentős, három százalékos, ennél azonban még nagyobb gondot jelent, hogy ezt a három százalékot is a közfogyasztásra költi majd el az adminisztráció, s csak a pénz töredéke marad meg beruházásokra. A 2016-os év is elveszettnek minősíthető a tartományban – értékelte. Nenad Borović, a DP képviselője szerint a módosítási javaslat nagy lépés – hátrafelé: a költségvetés, és általában véve a közpénzek fegyelmezett kezelése tekintetében is. A módosításból kihagyták a fejlesztési elemeket, ugyanakkor nem igyekeztek megtakarításokat foganatosítani olyan tételeken, amelyeken muszáj lett volna: a szolgáltatásokra, beszerzésekre költött pénzösszegeken. Elmondása szerint kevesebb pénz jut a menekültek, mozgássérültek megsegítésére, s ebből a szempontból szociális jellegűnek sem mondható a javaslat.

A LEGHEVESEBB VITA

A parlament ülésén sok vita folyt arról, miben változott a jelenlegi hatalmi koalíció hozzáállása a közpénzekhez az előző, demokrata párti többség viszonyulásához képest. A radikálisok nem győzték hangsúlyozni, hogy semmiben – szerintük ma „ugyanúgy reng Vajdaság, mint egy vagy több évvel korábban” a felelőtlen hozzáállás miatt. A haladók azt állítják, hogy megszűnt a pénz felelőtlen költése, a demokraták pedig meg vannak győződve arról, hogy rossz irányt mutatnak a költségvetés kiadási oldalának részletei, s pont az olyan költekezést növelik a haladók, amelyet korábban a leggyakrabban kritizáltak ellenzéki pártként.

A leghevesebb vita a költségvetés módosításáról szóló vita legvégén alakult ki a DP képviselői és a kormányfő között. Borović azt mondta, a vendéglátóipari költségeket növelte a leginkább az új kormány, Mirović azonban elutasította a ferdítést, s közölte, a kiadások az előző kormány költekezését is tartalmazzák. Amikor a kormányfő hangját felemelve válaszolt a rágalomnak tekintett állításokra, Borislav Novaković demokrata frakcióvezető az ügyrend megsértését reklamálta, s elmagyarázta, hogyan kell viselkedniük a kormány tagjainak a képviselőház ülésén. Milenko Jovanov, az SZHP képviselőcsoportjának vezetője tűrhetetlennek nevezte, hogy Novaković minden ülésen előadást tart a parlamenti illemtanról, s azt javasolta neki, hogy a százszori kioktatás helyett nyomtasson egy röpcédulát, amit szétoszt az ülésen, mint mondta, ígéri, el fogja olvasni.

A költségvetés módosítását végül 78 támogató és 29 ellenszavazattal fogadta el a ház.