2024. április 25., csütörtök

Bővül a városi szociális rendszer

Az Újvidéki Örökbefogadási- és Családvédelmi Központ évi közgyűlésén bemutatták az új, egyéves stratégiát, valamint a nevelőcsaládok és az örökbefogadott gyermekek számáról végzett kutatást.

Az Újvidéki Örökbefogadási- és Családvédelmi Központot egy évvel ezelőtt alapították, működésüknek köszönhetően hatékonyabbá vált a városi szociális rendszer. Az árva gyerekek örökbefogadásukig a kamenicai Gyermekfaluban laknak (Dávid Csilla felvétele)

Az Újvidéki Örökbefogadási- és Családvédelmi Központot egy évvel ezelőtt alapították, működésüknek köszönhetően hatékonyabbá vált a városi szociális rendszer. Az árva gyerekek örökbefogadásukig a kamenicai Gyermekfaluban laknak (Dávid Csilla felvétele)

A közgyűlésen jelen volt Tihomir Nikolić, a városi tanács szociális- és gyermekvédelmi ügyekkel megbízott tagja, és Ljiljana Koković, az újvidéki polgármester tanácsadója. A tanácskozáson több vajdasági szociális központból is érkeztek szakemberek, majd ismertették az Újvidéki Örökbefogadási- és Családvédelmi Központ működéséről szóló jelentést is.

– Az újvidéki önkormányzat felismerte a szociális rendszer legfiatalabb intézményének a fontosságát, és a szociális helyzet javítására fordított pénzeszközökből 2 560 000 dinárral támogatta a működését. Az örökbefogadó és a nevelőcsaládok támogatása rendkívüli jelentőséggel bír, a témára vonatkozó szakmai egyeztetés pedig nagyon fontos, mivel hozzájárul a szociális védelem hálózatának a korszerűsítéséhez. Az újvidéki önkormányzat ezentúl is támogatja az ehhez hasonló tanácskozásokat, amelyek hozzájárulnak a szociális védelem modernizációjához és a felhasználók biztonságához – mondta Tihomir Nikolić.

Az Újvidéki Örökbefogadási- és Családvédelmi Központot egy évvel ezelőtt azzal a céllal hozták létre, hogy segítséget és támogatást nyújtson a nevelőcsaládoknak és az örökbefogadó családoknak, valamint felméréseket készítenek a családok helyzetéről. A központba Újvidékről, Péterváradról, Karlócáról, Belcsényből és Palánkáról is jelentkezhetnek érdeklődők.

– Az a feladatunk, hogy felmérjük a nevelőcsaládok szociális helyzetét, felvilágosítsuk őket, az árva gyermekek számára nevelőcsaládokat keresünk, és miután megtaláltuk őket, folyamatosan ellenőrizzük, hogyan bánnak az örökbefogadott gyermekekkel. Az idén júniusban végzett felmérések szerint eddig 185 gyermeknek találtunk otthont, akiket 139 nevelőcsaládnál helyeztünk el. A tartományi szociális védelmi intézet projektumának keretében új szolgáltatást is bevezettünk, amelyet a hatályos köztársasági minisztérium és az UNICEF is támogat. Az új szolgáltatás keretében ideiglenes szállást biztosíthatunk a nevelőcsaládoknál a fejlődési zavarban szenvedő gyermekek számára – mondta Ivana Koprivica, az Újvidéki Örökbefogadási- és Családvédelmi Központ igazgatója. Hozzátette: büszke arra, hogy a központ működése óta az UNICEF folyamatos támogatását élvezik, és ennek köszönhetően mentori támogatást kaptak a belgrádi központ szakembereitől, ami nagy segítséget jelentett.