2024. március 29., péntek

„Teleszülnek bennünket”

Noha első hallásra az idegengyűlölet érzése tölthet el bennünket Paskó Csaba, kelebiai plébánosnak a migránskérdés kapcsán tegnap este Újvidéken tett kijelentése, a kvótareferendumról megtartott, szakmai előadásából világosan kiderül, hogy a lelkésztől ez nagyon távol áll. Pásztor Bálint parlamenti képviselő és Paskó atya a felszólalásaikban arra figyelmeztettek, hogy a muzulmán világ előrenyomulása veszélybe sodorhatja Európa kereszténységét.

A valóban érdekes előadás nemcsak az újvidékieknek keltette fel a figyelmét, a dél-bácskai körzet számos településéről érkeztek nézők, akárcsak fiatalok is, az Európa Kollégiumból (Ótos András felvétele)

A valóban érdekes előadás nemcsak az újvidékieknek keltette fel a figyelmét, a dél-bácskai körzet számos településéről érkeztek nézők, akárcsak fiatalok is, az Európa Kollégiumból (Ótos András felvétele)

Paskó Csaba, az MNT végrehajtó bizottságának tagja a Vajdasági Magyar Szövetség szervezésében a Petőfi Sándor MMK nagytermében megtartott lakossági est keretében felsorolt néhány elgondolkodtató számadatot is, olyanokat, amelyek hűen tükrözik a muzulmánok térhódítását. Amíg az európai keresztények átlagosan 1,3 gyermek felnevelését vállalják, addig a muzulmán világban ez a szám csaknem 8. Beszélt arról is, hogy a muzulmánok, bárhova is emigrálnak a világban, általában nem képesek beilleszkedni, integrálódni az ottani társadalmi struktúrába, alapszintű munkákat vállalnak, a helyiek nyelvét sem tanulják meg. Emlékeztetett arra, hogy a Caritas igazgatójaként az elmúlt két évben szervezetén keresztül csaknem 400 ezer eurót költöttek a migránsok fogadására, és hogy mégis akadnak olyanok, akik igyekeznek a migránskérdéshez történő közelítését, szövegkörnyezetből kiragadott mondatok félreértelmezésével intoleranciaként, idegengyűlöletként, fajgyűlöletként bemutatni. – A migránsok hosszú távon veszélyt jelentenek a keresztény Európára nézve, 1962-ben több mint fél millió magyar élt Vajdaságban, Koszovón pedig 628 ezer siptár. Ma kétmilliónál is több albán él Koszovón, Vajdaságban pedig – reméljük – hogy meghaladja a 200 ezret a magyarság létszáma – mondta a lelkész, és megmagyarázta, hogy a gond lényege abban van, hogy amíg a vele nem egyet értők menekültekről beszélnek, addig Paskó atya, a migránsáradatra, mint honfoglalásra tekint.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Mélyreható előadása során Paskó atya, a Pax Romana Keresztény Értelmiségiek Civil Szervezetének elnöke figyelmeztetett arra, hogy 95 százalékban honfoglalókról beszélünk, nem háború elől menekülőkről, és hogy ezért mindenképp nemmel szavaz a küszöbön álló referendumon. Erre szólította fel mindazokat, akiknek szavazati joguk van! – Ne hálából a magyar kormánynak a kettős állampolgárságért, hanem a NEM mögötti értelemért szavazzunk! Európának most leginkább a családpolitika erősítésére van szüksége, és legkevésbé egy teljesen idegen, világvallás korlátlan és szűretlen betelepítésére. Ezek az emberek fel fognak falni bennünket, tele fognak szülni bennünket. Rohamosan nő a muzulmán jelenlét – hallgattuk az atya figyelmeztetését.

Pásztor Bálint parlamenti frakcióvezető felszólalásában emlékeztetett arra, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség már egy évvel ezelőtt is figyelmeztetett a veszélyre, kimondták, hogy Szerbiának garantálnia kell a polgárok vagyoni és személyi biztonságát. Ugyanakkor a tavalyi állapotok a migránsáradat során, mindenekelőtt Horgoson, Magyarkanizsán, de Újvidéken is veszélybe sodortak bennünket. – Újvidéken nem lehetett felférni tőlük a buszokra, a postán nem lehetett sorra jutni, mert az állítólag a háború elől menekülő, „szerencsétlen“ férfiak kötegekben vették fel a pénzt a tolóablakoknál. Amikor ezekről a dolgokról beszéltünk, rasszistáknak, idegengyűlölőknek, sőt, fasisztáknak neveztek bennünket. Most meg Aleksandar Vulin miniszter fizikai korlát emelését javasolja. Bebizonyosodott, hogy a VMSZ már akkor egy reális problémáról beszélt, és hogy az, amit Magyarország kormánya megtett az ügy kezelése érdekében, az működőképes modell – magyarázta többek között Pásztor Bálint képviselő.