2024. április 19., péntek

Amatőr festők találkozója az Udvardi-tanyán

A Topolya Községi Nyugdíjas-egyesület keretében kilencedik éve működő, jelenleg tizenkét aktív tagot számláló Ács József képzőművészeti csoport szervezésében, a nyugdíjas-egyesület támogatásával, egynapos művésztelepi munka folyt tegnap Topolya határában, a Bajsához közeli Udvardi-tanyán.

Fotó: Szabó Anikó

Fotó: Szabó Anikó

Ezúttal is érvényesült a gyakorlat, hogy az Ács József csoport rendezte amatőrfestő-találkozón – amelynek ezúttal az Udvardi-tanya biztosított a közös munkához inspiráló helyszínt – a pacséri és az óbecsei rokon egyesületek, csoportok tagjai is részt vettek. A vendéglátók közül nyolcan jelentek meg a nyugdíjasok negyedik művésztelepén, Pacsérról ketten, Óbecséről szintén ketten csatlakoztak hozzájuk. Az egész napos munkát Csernik Attila grafikusművész, az Ács József csoport művészeti vezetője követte. Értékelte az elkészült munkákat, tanácsokkal látta el a telep résztvevőit. Többen közülük olajjal festettek, de volt, aki a szárazpasztell-technikát választotta, szénrajzok is születettek. Elsősorban tájképeket alkottak a jelenlevők, köztük a pacséri Kókai József és Kókai Julianna, Óbecséről Tóth Kása Piroska és Szalontai Margit, valamint Szlifkó Klára, Bata Rozália, dr. Szakmány Major Edit, Tóth Margit, Milisavljević Ibolya, Kollár András, Kertész Éva Topolyáról. A művésztelepen elkészült alkotásokból a házigazdának is ajándékoztak.

Az amatőr festőket tömörítő Ács József képzőművészeti csoport tagjai továbbra is keddenként 16 órakor a Topolya Községi Nyugdíjas-egyesület székházában tartják összejöveteleiket, folyamatosan várják a festészet, képzőművészet iránt érdeklődők jelentkezését. Szeptember 13-án indult a csoportban az új évad, ott az első találkozó alkalmával ceruzarajzok készültek, csendéleteket ábrázoltak. A csoportfoglalkozások egész évben zajlanak, nyáron, a májusi évadzáró kiállítást követően valamivel kisebb intenzitással. A csoport tagjai nagy kedvvel, érdeklődéssel járnak képzőművészeti tárlatokra is.