2024. április 24., szerda

Költségvetés-módosítás csütörtökön

Ülésezik a városi képviselő-testület – Polgári kezdeményezésnek köszönhetően módosul a temetkezésről szóló rendelet

Csütörtökön tartja negyedik ülését az új összetételű városi képviselő-testület, amelyen összesen 67 napirendi pont szerepel. A legfontosabbak egyike a költségvetés módosítási javaslata, illetve a temetkezésről szóló rendelet módosítása.

Módosul a mesterséges megtermékenyítés költségtámogatására való jogosultságról szóló rendelet. A javaslat szerint a mesterséges megtermékenyítés költségeinek megtérítésére való jogot azok a párok valósíthatják meg, akiknek a mesterséges megtermékenyítés városi költségtámogatása iránti kérelem benyújtásáig volt már három sikertelen mesterséges megtermékenyítési kísérletük a kötelező egészségbiztosítási eszközök terhére.

Változik a polgármesteri tanácsosokról szóló döntés is, a jövőben a polgármesternek oktatás, egészségügy és szociális védelem, tájékoztatás és a Polgármesteri Kabinet ügyei, a polgárok közös érdekeinek érvényesítése és a helyi közösségekkel folytatott együttműködés, gazdaságfejlesztés és nemzetközi együttműködések – városi menedzser és kommunális tevékenységek és közvállalatok területeken lesznek tanácsadói. Hogy ezeket a funkciókat kik töltik majd be, arról a csütörtöki ülésen még nem születik döntés.

A költségvetés újraelosztással javasolt összege 6.362.626.000 dinár lesz. Az előző évekből áthozott felhasználatlan eszközök 112.273.000 dinárt tesznek ki, a folyó bevételeket 5.385.653.000 dinárra tervezték, a tervezett költségvetési bevételek összege pedig 864.700.000 dinár.

A szociális politika intézkedései keretében javasolják a kiadások megnövelését 2,425 dinárral, az egészségügyi ellátás keretében javasolják, hogy a kiadásokra előirányzott eszközöket 4,237 millió dinárral növeljék meg, a testnevelés terén a kiadásokra szánt eszközöket 5 millió dinárral javasolják megnövelni a kluboknak nyújtott támogatásként. A legtöbb pénzt a Naša radost IEI részére hagynának jóvá, pontosan 6 millió dinárt a rezsiköltségekre, valamint a szerződés szerinti kiadásokra 11 milliót, szolgáltatások fedezésére (takarítás). A Ciciban óvoda épülete energiahatékonyságának növelésére 2,3 millió dinárt javasolnak.

A nagy méretű projektek keretében egy vámterminál építését is tervbe vették a Kisbajmoki Ipari Övezetben, ami javítaná az övezeten belül működő cégek működését. A projekt teljes értéke 50 millió dinár, amiből a folyó évben 5 millió dinárt terveznek elkölteni az építési engedély beszerzésére és az építéshez szükséges feltételek biztosítására.

Az újraelosztási javaslat keretében 1,9 millió dinárt költenének a taxiállomások rendezésére és fenntartására.

A temetkezésről szóló rendelet is módosul, miután 2016.06.08-án Miskolczi József indítványt nyújtott be Szabadka Város Képviselő-testületéhez, amellyel a temetkezésről és temetőkről szóló új rendelet meghozatalát kezdeményezte. Szabadka Város Képviselő-testülete a 2016.07.12-én elfogadta a fentebb említett polgári kezdeményezést, és arra utasította az illetékes titkárságokat, hogy 90 napon belül, a kommunális tevékenységekről szóló törvénnyel összhangban és figyelembe véve az Alkotmánybíróság 2016.01.18-án hozott döntését, vizsgálják meg a temetésekről és temetőkről szóló új rendelet meghozatalának, illetve a meglévő rendelet módosításának lehetőségét. A városi képviselő-testületnek figyelembe kell vennie a 15.000 polgár által támogatott kezdeményezést, és lehetővé kell tenni valamennyi polgár számára, hogy a pénzükért az végezze el a temetési szolgáltatásokat, akiben megbíznak. Ez a rendelet több mint 2000 szabadkai család életére van hatással minden évben. A felterjesztett rendeletjavaslat kiigazítja az érvényben lévő rendelet minden hiányosságát, és minőséget biztosít a temetkezési szolgáltatásban, a legjobb piaci feltételek mellett – áll az indoklásban.

A vkt csütörtöki ülése 9 órakor kezdődik.