2024. április 25., csütörtök

Tavaszra kell elkészülnie az új központnak Óbecsén

Szeptember közepén elkezdődött Óbecsén a város központjának átépítése. Bár az eredeti tervek szerint a gránitburkolat felszedése után elsőként a hattonnás Győzelem emlékművet vitték volna el az új helyére, a Tisza-partra, gyakorlati megfontolásokból erre egy későbbi munkafázisban kerül sor – tudtuk meg Dragan Tošić polgármestertől. Sajtótájékoztatóján elmondta, a kivitelezővel történt egyeztetés után döntöttek úgy, hogy a szobrot csak a központ területének a feltöltése és az Tisza-parti új talapzat megépítése után szállítják el a jelenlegi helyéről.

Bontják a főteret Óbecsén (Fotó: Fehér Rózsa)

Bontják a főteret Óbecsén (Fotó: Fehér Rózsa)

A szobor a Zöld-korzó végén, a felújítandó mozaikos címernél lesz elhelyezve, arccal a Tisza-felé, díszkivilágítással.
A projekt egyébként három részből áll, az egyik a szobor áthelyezése, a másik a távhővezetékek elhelyezése a tér alatt, a harmadik pedig magának a térnek az átépítése. A polgármester szerint a távhővezeték-rendszer rekonstrukciója nem veszélyezteti majd a fűtési idény megkezdését.
A katolikus templom előtti ostorfák és a községháza előtti fák és fenyők egy része megmenekült ugyan, de minden más növényt kivágtak a munkások. A kivágott fákat egyelőre a Komunalac Közvállalat tárolja, és a Szociális Védelmi Központ közreműködésével tűzifaként fogják kiosztani a rászorulók között. A felszedett, egészben maradt gránitlapokat is raklapokra gyűjtik, ezeket majd járdák építésekor fogják újrahasznosítani.
A közbeszerzési pályázatot a petrőci Put-invest vezette konzorcium nyerte meg, amelynek további tagjai a kamenicai Put-invest, az újvidéki Energy pro, az újvidéki Intec és a beočini Ekonomistelektro. Az önkormányzat a beruházást banki hitelből fedezi. A munkálatok értéke több mint 111 millió dinár áfa nélkül, és a kivitelezőnek 210 nap áll rendelkezésére a befejezéshez.  A tervek szerint az új téren sok fa lesz, pihenőszigeteket alakítanak ki a városháza és a két templom előtt, és két szökőkút is díszíti majd a területet. A tervezők nagy gondot fordítottak a tér kivilágítására is: fényszobor, padlóvilágítás és kandeláberek ontják majd a fényt Óbecse új főterén.
Jövőre a városháza tetőszerkezetét és homlokzatát újítják fel, a Városi Színház is átesik egy homlokzati csinosításon, valamint a Bogdan Dunđerski-épületet is berendezik és átadják rendeltetésének.