2024. április 24., szerda

Madárházakat készítettek

Moholon a Zöldike tagjai a madarak gondozására tanították az óvodásokat

A hétvégén Moholon, a Tisza-parti kiserdőben húsz helybeli óvodásnak tartottak ismeretterjesztő foglalkozást a madarak gondozásáról és védelméről a Zöldike természetvédelmi civil szervezet aktivistái.

Készül a madárház (Csincsik Zsolt felvétele)

Készül a madárház (Csincsik Zsolt felvétele)

A foglalkozáson Miklós Melitta szerb nyelven, dr. Miklós Ferenc pedig magyar nyelven magyarázta el az óvodásoknak, hogy miért és hogyan kell védeni és etetni a madarakat. Ezután az óvodások felnőttsegítséggel előre elkészített elemekből a cinkék számára húsz madárházat szereltek össze, amelyeket majd a saját óvodájukban függesztenek ki. A madárházak elemeit Sétáló Ferenc, a szervezet tagja készítette.

Baity Ferenc, a Zöldike elnöke elmondta, hogy az ismeretterjesztő foglalkozással és a madárházakkal szeretnék felhívni a gyerekek figyelmét, hogy törődni kell a környezetükben élő madarakkal, illetve felkelteni az érdeklődésüket, hogy minél többet foglalkozzanak a madárvilággal. Kiemelte, hogy elhelyeztek két nagyobb madáretetőt a kiserdőben, amelyet az elmúlt években egyébként a Zöldike tagjai telepítettek. A télen a kismadarakat szeretnék etetni az etetőkből, amelyeket úgy alakítottak ki, hogy a nagyobb méretű madarak, köztük a galambok, ne férjenek hozzá az eleséghez.

Baity Ferenc elmondta, hogy a rendezvény megtartását támogatta az adai önkormányzat, a moholi és az adai II. helyi közösség, valamint moholi földművesek és vállalkozók.