2024. április 23., kedd

Tudatosan pályázni

Az előcsatlakozási alapok kiváló lehetőség a felkészülésre

Az Európai Unióban rejlő lehetőségek sokáig megfoghatatlanok az átlagember számára. Az európai uniós csatlakozást stratégiai célként kezelő országok unióbarát állampolgárai esetleg annyit tudnak, hogy az európai közösség kedvező változást hozhat az életükbe, a legtöbben viszont nem tudnák megfogalmazni, hogy mi is lenne ez a kedvező változás. A különféle európai alapokról is sokan hallottak már, de nem biztos, hogy tisztában vannak vele, milyen fejlődés, fejlesztések alapjai lehetnek ezek. Másrészt olyanok is vannak, akik a határtalan lehetőségek és pénz forrásaként tekintenek az EU-ra, nem foglalkozva az esetleges buktatókkal, szabályokkal. Ezekhez hasonló és a kis közösségek fejlődési lehetőségeivel kapcsolatos kérdésekre próbáltak választ adni az elmúlt hétvégén Palicson a Bővített, egységesített Európa címmel megtartott konferencián. Kása Zsolt, a temesvári Szórvány Alapítvány pénzügyi vezetője és Baski András, Lajosmizse polgármestere nyilatkoztak lapunknak.

A FELKÉSZÜLTSÉG A KULCS

Azzal kapcsolatban, hogy mi az első érezhető változás az uniós csatlakozást követően, Kása Zsolt viccelődve megjegyezte: a zavartalan határátkelés, ezt biztosan mindenki érzékeli és díjazza. A közös piac, illetve az abba való belépés is fontos és azonnal érezhető momentuma a csatlakozásnak, a többi dolog idővel válik érzékelhetővé, csak nem annyira látványosan – tette hozzá.

Az állami támogatások fokozatosan tűnnek el, azaz az új támogatási rendszer is lassan áll fel –magyarázta Kása Zsolt.

– Lépésről lépésre történő változások ezek, a csatlakozás pillanatában még nem érzékelhető, hogy több pénz kerül a rendszerbe. A csatlakozást követő két-három évben érzékelik a tagállamok, hogy nagyobbak a lehetőségeik, hogy többet pályázhatnak, és sokkal több pénzt kaphatnak. Az előcsatlakozási alapok kiváló lehetőség a felkészülésre, a pályázás rendszere és logikája később nem változik. Aki már megismerkedett az előcsatlakozási alapok működésével, az később is nagyobb eséllyel fog pályázni. Ezt érdemes lenne szem előtt tartani Vajdaságban is. Egyébként értesüléseim szerint Vajdaságban sokan foglalkoznak ezekkel a pályázatokkal. Érdemes kiemelni a magyar–szerb, illetve a román–szerb határon átnyúló együttműködést is, ezek szintén jól felkészítenek. A romániai és a szerbiai települések között jó az együttműködés. Több olyan településsel is együttműködünk, amelyek érdekeltek a határon útnyúló projektumokban. Szerbiából például Zenta és Magyarkanizsa is régi, jó partnerünk. Remélem, hogy ezt az együttműködést sikerül elmélyíteni, főleg Szerbia csatlakozását követően. Az együttműködés a lehető legkülönfélébb jellegű projektumok terén valósul meg: emberek közötti együttműködés, infrastrukturális beruházások, szennyvízhálózatok kiépítése – taglalta Kása Zsolt.

SZELEKTÁLNI AZ ELKÉPZELÉSEKET

Lajosmizse életében hatalmas változásokat hozott az uniós csatlakozás – vallja Baski András polgármester. Hozzátette, a csatlakozást követően helyi önkormányzati és gazdasági szinten is olyan beruházások valósultak meg, amelyeknek köszönhetően érezhetően fejlődött a település.

– Lajosmizse egy 11.800 fős település. Ehhez kell mérni a forrásokat. A településre több mint 6,5 milliárd forint értékben érkezett fejlesztés. Ebből 4,5 milliárd forintot tettek ki az önkormányzati fejlesztések. A 2007 és 2014 közötti időszakban a források jelentősebb részét inkább a helyi önkormányzatok tudták lehívni, mostanra változik a helyzet, a következő ciklusban inkább a vállalkozásfejlesztés fog érvényesülni. Az önkormányzati fejlesztések keretében számtalan pályázatunk volt az elmúlt években, ezek közül mindenféleképpen a csatornahálózat fejlesztését emelném ki. 32 kilométer gerincvezetéket sikerült lehelyeznünk, és 2100 ingatlant csatlakoztattunk a rendszerre. Az ivóvíz minőségének javítására félmilliárd forintot fordítottunk, de jelentős beruházások érkeztek a helyi iskolákba, óvodákba és egészségügyi létesítményekbe, új bölcsőde is épült a településen. Olyan fejlesztések ezek, amelyeket önerőből csak nehezen valósíthattunk volna meg – magyarázta a polgármester.

A lehetséges buktatókkal kapcsolatban Baski András az elszámolásokat és az indikátorokat emelte ki. Fontos, hogy a pályázók gondosan kezeljék a dokumentációt, őrizzék meg az indikátorokat, és akkor nem lehetnek nagyobb problémáik – emelte ki a polgármester. Hozzátette, érdemes szelektálni az elképzeléseket, hogy azokra összpontosítsanak, amelyek valóban változást, fejlődést hoznak a helyi önkormányzatok lakosságának az életébe.