2024. április 24., szerda
A VILÁGBANK ŐSZI JELENTÉSE

Szerbia a régió legnagyobb gazdasági tényezője

Több a beruházás és kevesebb a munkanélküli

Az erős gazdasági felemelkedés hatással van a munkahelyteremtésre és a szegénység csökkentésére a régióban – emelte ki Elen Goldstin, a Világbank Délkelet-Európával megbízott igazgatónője Brüsszelben. Arra is rámutatott, hogy Délkelet-Európa államai gazdasági növekedést jegyeznek, ugyanakkor csökkent a munkanélküliségi arány. Azt is megjegyezte, hogy Szerbia a régió legnagyobb gazdasági tényezőjeként járult hozzá ezen mutatók javításához.

Goldstin ugyanakkor figyelmeztetett, hogy még mindig nagyon magas a munkanélküliségi arány, átlagban megközelítőleg 25 százalékos, ám hat államnak sikerült ezen javítania. Szerbia 4,7 százalékkal növelte a foglalkoztatottak számát, és 15,2 százalékra csökkentette a munkanélküliséget.

A Világbank adatai szerint további gazdasági fejlődésre lehet számítani Szerbiában, Albániában, Bosznia-Hercegovinában, Koszovón, Macedóniában és Montenegróban, így a tavalyi 2,2 százalékos gazdasági növekedés helyett ebben az évben akár 2,7 százalékos növekedést jegyezhetnek az említett államok.

Barbara Cunha, a Világbank gazdasági szakértője elemezve Szerbia gazdasági helyzetét elmondta, a 2014-es nagy árvízhelyzetet követően 0,7 százalékos gazdasági növekedést jegyzett Szerbia, ám az idén további 2,5 százalékkal növekedett.

Visszafogott gazdasági növekedésre lehet számítani a következő években is, így Szerbia 2017-ben 2,8, 2018-ban pedig már 3,5 százalékos növekedést jegyezhet.

– Azok az államok, amelyek erős reformintézkedéseket hajtottak végre, nagyobb beruházásokat valósíthattak meg, és ez 2016 elején mérsékelt emelkedést eredményezett – hangsúlyozta Ekatarina Vostroknutova, a Világbank belgrádi képviseletének vezető gazdasági szakértője. Kiemelte, a magánjellegű beruházások jelentős mértékben hozzájárultak Szerbia és Albánia gazdasági helyzetéhez, ennek köszönhetően ezek az államok csökkentették a költségvetési hiányt és a közadósságot.

A Világbank őszi jelentését tegnap nemcsak Brüsszelben, hanem az érintett országokban is bemutatták. Kiemelték, Szerbia a bruttó hazai termék (GDP) 2,5 százalékával csökkentette a költségvetési hiányát, és további csökkenésre számít.

A gazdasági aktivitások megerősítése után javult a munkaerőpiac is Szerbiában, így a munkanélküliség a tavalyi 17,7 százalékról 15,2 százalékra csökkent. Javult a fiatalok foglalkoztatása, a reálbérek értéke pedig 3,3 százalékkal nőtt.

A Világbank szakértői szerint az év első hét hónapjában az állami költségvetés kiegyensúlyozott volt, ami az áruforgalmi és a jövedéki adó megfizettetésével magyarázható. A közadósság 420 millió euróval csökkent, így jelenleg a GDP 74,9 százalékát teszi ki.