2024. március 29., péntek
KAPCSOLÓDÓ KOMMENTÁR

Egymillióan fáznak

HETI KÖRKÉRDÉSÜNK
   Mivel fűt a télen?

Szavazatok száma: 369
A www.magyarszo.com olvasóinak alapján

Napról napra hidegebbek a ház falai, a hétvégén egyre több kéményből kezdett dőlni a füst, hamarosan megkezdődik a valódi fűtési idény. A szerencsésebbek már megvásárolták a tűzrevalót, amennyiben szilárd tüzelőanyaggal fűtenek, sokan azonban még nem tudják, miből is fogják beszerezni. S bár kellemesebb lenne már most is az esti órákat meleg szobában tölteni, a legtöbben inkább vastagabb ruhát öltenek és pokrócba burkolóznak, halogatják a fűtés megkezdését, legyen szó bármelyik formájáról.

Heti körkérdésünk arra vonatkozott, mivel fűtenek olvasóink a télen. A válaszadók 38 százaléka szilárd tüzelőanyaggal, 23 százalékuk gázzal, 15 százalékuk azzal, ami a ház körül akad, 11 százalékuk árammal, 10 százalékuk pedig távfűtéssel.

A szilárd tüzelőanyag beszerzése az idén is nehézkesen zajlik. Akinek van rávalója, annak is akár tíz napot is kell várnia a kiszállításra, mert Szerbiában nincs munkaerő, aki kitermelné a fát, a másik ok pedig, hogy rohamosan fogynak az erdőink, amelyeket harminc éve kizsákmányolunk, s alig néhány facsemetét ültetünk. De még mindig a fa a legolcsóbb.

Szabadkán azok, akik máról holnapra élnek, alkalmi munkából, zsákra is vásárolhatnak tüzelőt. Nagyon sok példa van arra, hogy a napi keresetet követően a kenyér és a tej mellett egy zsák fát is visz haza a családfő, egy-két napon keresztül ezzel melegedhetnek. Ha szerencséje van, s másnap megint akad egy kis munka, újra megjelenik a fatelepen, s a legtöbb esetben biciklijével hazakerekezi a napi tűzrevalót, kihúzva így a telet. A gázzal és villanyárammal fűtők is ott takarékoskodnak, ahol tudnak.

Nem kis hányada válaszadóinknak – hiszen 15 százalék nem elenyésző rész – azzal fűt, ami a ház körül van. Legyen az évek alatt felgyülemlett papír, régi cipők és évek óta nem használt ruhák vagy a ház udvarában megvastagodott fák. Ezeket akkor áldozzák fel a legjobban rászorulók, amikor már nem elég a réteges öltözködés és a pokróc, amikor kinn napok óta nem kúszott nulla fölé a hőmérő higanyszála.

Az előrejelzések szerint az október is hasonlóan enyhe lesz, hosszú lesz a vénasszonyok nyara. Az éjszakai hőmérséklet nem megy tartósan tíz fok alá, így az igazi fűtési idény kezdete remélhetőleg kitolódik a hónap végére.

Szerbiában a lakosság kétharmada nyilatkozta a nyár elején, hogy nehezen él meg. Az országban a hivatalos adatok szerint mintegy 800.000-en élnek a létminimum alatt, de a minimálbérből élőknek is csak kenyérre, tejre, az alapvető tisztálkodási szerekre jut, fél évre való tűzifára, szénre, gáz bevezetéséről vagy központi fűtésről még csak álmodni sem mernek.

Olvasóink 15 százaléka nyilatkozta, hogy azzal fűt, amit a ház körül talál. Ez a szám, ha országos szintre vetítjük, körülbelül az a létszám, amit fentebb említettem, vagyis ők azok, akik a létminimum alatt, illetve nagyon nehezen élnek, s az elkövetkező hónapokban, csaknem fél évben, fázni fognak. Több mint egymillió ember az országban, köztük idősek és gyermekek, a legvédtelenebbek.