2024. március 28., csütörtök

Kakaspaprikás és zúzapörkölt

Huszonnyolc bográcsban rotyogott kakas- vagy zúzapaprikás a topolyai Kinga-tanyán. A hétvégén immár tizenkettedik alkalommal szervezett ilyen jellegű rendezvényt a tanya tulajdonosa, Szabó Pósz Ferenc, a községi turisztikai szervezettel karöltve. Gasztronómiai jellegén túl hagyományápoló szereppel is bír ez a találkozó, hiszen a kísérő programok révén betekintést nyerhetünk a kézi kukoricatörés, a lovakkal való szántás, a szárvágás munkálataiba. Érdekes volt megnézni azt is, hogyan pattogatták régen a kukoricát rostában, szabad tűz fölött.

– Negyvenhárom csapat nevezett be az idei főzőversenyre, de sajnos ebből csak huszonnyolc jött el, mert éppen ma van Oromon is egy hasonló esemény – mondta Szabó Pósz Ferenc szervező, aki maga is tagja az amatőr szakácsok korábban vajdasági, mára már szerbiai lovagrendjének. – A találkozó szervezésekor abból az elgondolásból indultunk ki, hogy Topolyának és környékének egyik hagyományos étele a kakaspaprikás, általában a baromfiból készült ételek. Remélem, hogy jövőre össze tudjuk hangolni más községekkel az események időpontját, ezáltal még tömegesebb lesz ez a rendezvény, és visszanyeri korábbi nemzetközi jellegét.

A legízletesebb ételek készítőit ezúttal is díjazták, mégpedig több kategóriában, de elismerésben részesült a legjobb pálinka és a legfinomabb sütemény készítője is. A legfontosabb azonban ezúttal is a találkozás, a szabad tűz fölötti főzés élménye, néhány már-már feledésbe tűnő hagyomány felelevenítése volt. A hétvégén az időjárás is kegyes volt a szervezőkhöz, és közel ezer látogatója volt az eseménynek.