2024. április 25., csütörtök
MAGYARCSERNYE

Lakossági fórum a kvótareferendumról

Magyarcsernyén csütörtökön lakossági fórumot tartottak az október 2-ai kvótareferendumról. A népszavazáson való részvétel fontosságáról Bunford Tivadar, a VMSZ elnökségi tagja, Újhelyi Nándor, a VMSZ Intéző Bizottságának a tagja és Juhász Attila, a VMSZ magyarcsernyei községi szervezetének elnöke beszélt.

A kvótareferendum számunkra is fontos (Fotó: Kecskés István)

A kvótareferendum számunkra is fontos (Fotó: Kecskés István)

Mint elhangzott, a magyar állampolgársággal rendelkező magyarcsernyeiek nagy többsége részt vesz majd a véleménynyilvánításban.
Magyarcsernye húsz kilométerre van a román határtól. A vidéken egyelőre nem vettek észre migránsokat. Rúzsa Róbert tanácselnök elmondása szerint azonban az emberek mégis óvatosak, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy a népvándorlás útvonala könnyen megváltozhat.
A magyar kormány sokat segített az elmúlt hat esztendőben a vajdasági magyaroknak. Eljött az ideje annak, hogy viszonozzuk ezt a segítséget. Bunford Tivadar elmondása szerint, ha netán több-tízezer menekültet telepítenének Magyarországra, akkor ez olyan anyagi terheket róna az országra, hogy az is megtörténhet, hogy megcsappannának ezek a támogatások a vajdasági magyarság irányába.
A kvótareferendum Szerbia számára is fontos, hiszen az Európai Unió felé igyekszik. Újhelyi Nándor szerint, ha Magyarországon migránsválság van, akkor ugyanaz történik Szerbiában is. Ezt az elmúlt egy év alatt különösen az észak-bácskaiak érezték meg.
Dorombés István családjának megvan a kettős állampolgársága, ő maga is kérelmezte a magyar állampolgárságot. Most nem voksolhat, de mindenkit arra biztat, hogy nemmel szavazzon. Magyarcsernyén 250 magyar állampolgársággal rendelkező lakos van, akiknek a neve szerepel a választói névjegyzékben. Tanók Tamás szerint a hangulat olyan, hogy szinte biztosan szavazni fognak és azt is sejteni lehet, hogyan fognak szavazni – az szinte nem is kérdés. Vannak, akik már leadták szavazatukat.
A következő napokban a VMSZ aktivistái tájékoztatják majd a magyarcsernyeieket a referendummal kapcsolatos tudnivalókról.