2024. április 25., csütörtök

Felbecsülhetetlen kincset rejtő könyvtár

Mintegy négymillió publikáció a Matica srpska Könyvtárában

A Matica srpska Könyvtára Pesten jött létre, a nyilvánosság előtt 1838. augusztus 14-én nyitotta meg kapuit, majd 1864-ben költözött Újvidékre. 1958-tól önálló intézményként működik, melynek alapítója a Matica srpska. Világviszonylatban a régi és ritka szerb könyvek legnagyobb gyűjteményéről beszélünk, 1948 óta minden hazai nyomtatványból kötelespéldányt kap. Elektronikus adatbázisában több mint egymillió bibliográfiai leírás található, és ezzel az első Szerbiában. Évről évre számos kulturális esemény, történés, kiállítás jellemzi, amelyek segítségével az intézmény munkatársai a könyvtár tevékenységét hivatottak bemutatni és az olvasókhoz közelebb hozni. Tavaly indult útjára A mai világ és modern kor embere (Savremeni čovek i savremeni svet) rendezvénysorozat, és a nyári szünet után folytatódnak a témakörhöz tartozó előadások. A rendezvény célja, hogy a lelki egyensúlyától megfosztott ember kiváló előadók segítségével válaszolja meg a jelen kor kérdéseit.

– Az előadók sajátos világmeglátással rendelkeznek, mindezek pedig a mai világ és a modern kor emberének problémáit érintik – filozófiai-antropológiai, vallási-történelmi, valamint geopolitikai-katonai rávilágításból. Az a cél, hogy meglássuk a fényt a korporációs (hivatásrendi) kapitalista alagútban, amely visszahúz bennünket a múltba, és megszűnni látszik a testvériség és egység eszméje. A mai kor embere valóban elveszítette az egyensúlyt az életében. Kiváló előadók segítségével arra törekszünk, hogy felállítsunk egy olyan viszonyt, amelyben a jelenkori emberi sors iránti együttérzés és a modern kor embertelenségétől megfelelő távolságtartás alakuljon ki. Ezenkívül válaszolni szeretnénk arra a kérdésre, mi lehet az oka annak, hogy az ember, a modern korban, sajnos, nem képvisel kulcsfontosságú értékeket, illetve hogyan állíthatja fel újra az elvesztett lelki egyensúlyt. Az eddig elhangzott előadásokról gyűjteményt is megjelentettünk, és ugyanilyen tempóban folytatjuk tovább tevékenységünket. Sok munka vár ránk, mégis kevés nap áll a rendelkezésünkre. Ebben az évben még nyolc előadást tervezünk – nyilatkozta lapunknak Selimir Radulović, a Matica srpska Könyvtárának igazgatója.

A könyvtár mintegy 4 millió publikációval rendelkezik majd 140 nyelven. Könyv- és folyóiratcserét folytat a világ 320 intézetével, többek között a budapesti Országos Széchényi Könyvtárral, amellyel hosszú ideje hagyományos együttműködés tart fenn. Más magyarországi könyvátrakkal is kitűnő cserekapcsolat alakult ki: a fővárosi MTA Történettudományi Intézetének Könyvtárával, továbbá a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárával, a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtárával, valamint a debreceni Egyetemi és Nemzeti Könyvtárral.

– A mintegy 4 millió publikáció a könyvtár 7 olvasótermében vehető kézbe. Ezek között 1,5 millióra tehető a könyvek száma. Ebből 40.000 a magyar nyelvű könyvek száma, amelyből legrégibb Káldi György Szentírás-fordítása 1626-ból. Évente olyan 5000 könyvtárhasználót jegyzünk. A 1994-ben meghozott kulturális javak védelméről szóló törvény értelmében a Matica sprska Könyvtárának minden publikációja különleges státusszal rendelkezik, muzeális értékű, ezért nem kölcsönözhető házon kívül, csak olvasótermi használatra adható ki. 2011-től már nem hagyományosan a könyvtárolókban rendezett kiállításokra összpontosítunk, hanem virtuálisan mutatjuk be azt, ami a könyvtár állományában található. Azokat a könyveket és folyóiratcikkeket jelenítjük meg elektronikus formában, amelyek egy-egy kimagasló évfordulóhoz kötődnek. Ezek arra szolgálnak, hogy az érdeklődő lássa, milyen könyvanyaggal találhatja magát szemben, ha bejön a könyvtárba, valamint mi az, amit kézbe vehetne és kutathatna a továbbiakban. Az idén a többi évforduló mellett Zilahy Lajos születésének 125. évfordulóját is megünnepeltük egy ilyen kiállítással. Tavaly Szirmai Károly-évforduló volt, a koábbi években pedig Örkény István, József Attila, Csuka Zoltán, Petőfi Sándor, Bartók Béla életművét is bemutattuk. A következő év Arany János születésének 200. évfordulóját jelöli, a rá következő évben pedig Szenteleky Kornél születésének 125. évfordulója alkalmából tervezünk kiállítást rendezni. A nevezetes személyiségek kapcsán készült bemutatót CD-n mindenki számára hozzáférhetővé tesszük, sőt a kiállítások a könyvtár honlapjáról is letölthetőek – mutatott rá Heinermann Péter tájékoztató könyvtáros.