2024. április 19., péntek

Hezbollah: Nincs kilátás a szíriai válság politikai rendezésére

A Hezbollah szerint nincs kilátás politikai rendezésre a szíriai válságban, amelyet tovább bonyolítottak az Egyesült Államok és Oroszország között fokozódó feszültségek - közölte kedden a libanoni síita fegyveres szervezethez közelálló al-Akbár című hírlap.

"Nincs kilátás politikai megoldásra ... a végső szó a csatamezőn hangzik el" - idézte a libanoni hírlap a Hezbollahot irányító Haszan Naszrallah sejket.

"A helyzet egyre bonyolultabbá válik, különösen az orosz-amerikai feszültség és a felek közti folyamatos bizalmatlansági válság tükrében" - vélekedett Naszrallah.

A Hezbollah Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjét támogatja fegyveres erővel az immár hatodik éve zajló polgárháborúban.

Damaszkusz egy másik szövetségese, Irán is a békefolyamat helyett nyíltan a katonai megoldás mellett tette le a garast. Ali Samkáni, az iráni nemzetbiztonsági tanács vezetője kedden kijelentette, hogy a kormányerők ostromolta Aleppó sorsáról egyedül az "erőszakos konfrontáció" dönthet.

Az észak-szíriai város lakói szerint a légicsapások valamelyest alábbhagytak az előző napokhoz képest. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű civil szervezet úgy tudja, hogy legalább 11 ember életét követelték kedden a bombázások.

A nap folyamán azonban nagyszabású szárazföldi offenzívát indítottak négy fronton is a szíriai kormányerők Aleppó lázadók uralta negyedei ellen. A szíriai állami televízió szerint a hadsereg bevette al-Farafira negyedet Aleppó óvárosában. Jelenleg aknamentesítési munkálatok zajlanak a az aleppói citadella tőszomszédságában lévő kerületben - tette hozzá a híradás.