2024. április 20., szombat
BIRKÓZÁS

Mindent egy Eb-éremért!

A nyári pihenő után kezdődik a bajnoki idény: Nagy Tamás

A nyári pihenő után kezdődik a bajnoki idény: Nagy Tamás

A hétvégén megkezdődik birkózásban az I. liga, amely az előző évekkel ellentétben teljesen nyitott, mert a címvédő Proleter mellett még egy komoly trónkövetelő jelentkezett, méghozzá a szabadkai Spartacus, amely a tavalyi Eb-rendezésből megmaradt nyereségből már a nyáron visszaigazolta olimpiai bajnokát, Davor Štefaneket, akivel együtt Dejan Franjković is visszajött a Proleterből. Szabadkára igazolt a Partizan legjobbja, Aleksandar Maksimović, s a Potisje és a Zenta is nagylelkű volt, mert a két észak-bácskai városból Gazdag Krisztián és Nagy Tamás érkezett a Spartacusba, akikkel már ütőképes csapatot állíthat össze Sreten Damjanović, a trófeás egyesület tapasztalt edzője. Nagy Tamás tavaly Németországban birkózott, kiválóan szerepelt a Bundesligában, s nagyon úgy fest, hogy az ő évei következhetnek majd a válogatott színeiben, hiszen kiváló honfitársa, Frísz Krisztián nyilván búcsút int a címeres meznek.

Az átigazolási időszak egyik legnagyobb neve a tiéd, s tudni kell, hogy a Spartacus és a Proleter is érdeklődött irántad. Hogy esett mégis a választás a szabadkai klubra?

– Az az igazság, hogy ez már több hónapos történet, hiszen Davor Štefanek már egy jó ideje mondogatta, ha nem sikerül kijutnom Németországba, akkor megyek hozzájuk.

Te hogy látod az esélyeket?

– A Proleter valamelyest meggyöngült, ugyanakkor az ukrán erősítéssel meg is erősödött, és biztosan nem mond le egykönnyen a bajnoki titulusról. A Spartacus is jól igazolt azonban, így remélem, nekünk is maradt esélyünk megnyerni a bajnokságot. Szoros lesz.

Tavaly a Bundesligában nyolc meccsből hatot megnyertél. Abban a mezőnyben ez minden birkózónak a becsületére válna. Milyen visszhangja volt mindennek, és idén miért nem tértél vissza?

– Én Maksimović révén jutottam oda ki, s nagyon élveztem az egészet, mert roppant barátságosak voltak, gyorsan megtaláltuk a közös hangot. Ott 61 kg-ban kellett birkóznom, tehát kellett fogyasztanom, s voltak német, török, észt, lengyel… ellenfeleim, így tapasztalatszerzésnek kiváló alkalom volt. A csapat akkor hívott vissza, ám úgy történt, hogy néhányan eligazoltak a klubból, néhányan pedig felhagytak az aktív versenyzéssel, és a klubom, a Luckenwalde kiesett a ligából. Ráadásul a ligát is összevonták, ezáltal karcsúbb lett, s végül kicsúsztam az időből, hogy új klubot találjak.

A zentaiakat nagy megelégedettséggel tölti el az a tény, hogy a válogatottból lassan leköszönő zentait, Fríszt egy másik zentai, te váltod. Lehet-e azt mondani, hogy eljött a te időd?

– Remélem. Én már elkezdtem az edzéseket, s nagyon várom már a következő évadot, mert például Szerbia, valószínűleg Újvidék rendezi az Eb-t, és nagyon remélem, hogy azon már én képviselem Szerbiát az 59 kg-ban. Érem a cél, hogy nekem is meglegyen az életjáradék, a többit meg meglátjuk. Négy év múlva Tokió, akkor 27 éves leszek.

Ez az 59 kg egy furcsa súlycsoport, hiszen pont Davort láttuk benne szenvedni, aztán 66-ban meg világ- és olimpiai bajnok lett…

– Túl sok dilemma nincs, mert 66 kg-ban most ott van Štefanek és Nemes Máté. Hogy őket megverjem, legalább 3-4 évet kellene erősödnöm. Nincs tehát választásom, de nem is baj, mert ebbe a súlycsoportba már beleerősödtem, s már nemzetközi szinten is lehet keresnivalóm. Persze a jó eredmény sok mindentől függ: jó napot kell kifogni, egy jó sorsolással.

Te nehezen fogyasztasz?

– Már a verseny előtt egy hónappal elkezdek fogyasztani, így csak 4-5 kiló marad az utolsó két hétre.

Mennyiben vagy te másmilyen birkózó, mint mondjuk Frísz?

– Kondícióban jó vagyok, sokat járok futni, állásból sem vagyok rossz, amiből néhány fogást a világon mindenkin megcsinálok. A parterre-helyzetben való birkózást kell fejleszteni, mind védekezésben, mind támadásban.

A válogatott edzése általában januárban, a magaslati felkészüléssel kezdődik. Addig…?

– Nyilván Zentán edzek, mint a többi zentai. Örülünk, hogy itthon lehetünk, szorgalmasan bejárunk, s készülünk.

Zenta azért is megfelelő a számodra, mert kiváló edzőpartnerek vannak. Kikre számítasz?

– Igen, vannak tapasztaltabbak és fiatalabbak is.

Mekkora lendületet ad az itteni birkózásnak Davor olimpiai aranya?

– Nekünk is óriásit, de remélhetőleg most sok gyerek kezd majd el birkózni. Remélem, hogy Tokióra is jó szerbiai csapat lesz, s onnan is tudunk majd érmet hozni.

Sokat voltál Magyarországon, Orosházán tanultál és birkóztál. Mit hoztál az ottani éveidből?

– Hat-hét évig éltem ott, és sokat tanultam az ottani klubban. Szép emlékeim vannak onnan, manapság is szívesen látnak. Kiváló a magyar birkózóiskola is, de úgy tartom, hogy én a zentai, vajdasági stílust képviselem, és nem kérdés, hogy Szerbia színeiben birkózok.

A zentai birkózók már évek óta Nagybecskereknek nyerik a bajnoki titulusokat. Mit gondolsz, mikor birkózhattok majd a Zenta színeiben?

– Vannak némi változások a klubban, s ha a vezetői betartják az ígéretüket, és úgy alakulnak a dolgok, már jövőre egy jó kis csapat gyűlhet össze. Csak Zentán múlik az, hogy a Zenta legyen a bajnok birkózásban.

Az első komoly célod az Eb. Mit vársz a felkészülésektől? Vért, izzadságot?

– Biztos, hogy nem lesz könnyű, de ez nem működik másként. Ki van tűzve a cél: ha érmet akarok, akkor nincs mese, mindent meg kell tenni az érdekében!

Edzők, elvárások

Vojislav Trajković, a Proleter vezetőedzője: „Nem titok a Proleter bajnoki ambíciója, hiszen klubunk az utóbbi években is így indult neki a bajnokságoknak. Ebben az évben azonban sokkal nehezebb lesz a dolgunk, hiszen a Spartacus látványosan megerősödött, s a Partizan is kellemetlen ellenfél lehet. Ez azonban nem változtat a dolgon, hiszen kiváló versenyzőink vannak, és az ukrán Alekszandr Cserneckij személyében – aki a 130 kg-ban jelenleg a legjobb ötben van a világon – olyan birkózót igazoltunk, akinek a győzelmeire biztosan számítunk. Mellette további négy súlycsoportban kell győznünk, s megvan az újabb titulus.

Sreten Damjanović, a Spartacus vezetőedzője: „Az erősítésekből egyértelmű, hogy idén a bajnoki címre hajtunk. A tavaly megrendezett Európa-bajnokságból maradt annyi pénzünk, hogy a légiósokat kifizessük, egyelőre csak ennyit mondhatok. Hogy ki melyik súlycsoportban indul majd, az a jövő titka. Mindenki keveri majd a kártyákat, mi is így teszünk.”

Újhelyi Sándor, a Potisje vezetőedzője: „Az elmúlt év kiválóan sikerült, mert bejutottunk a rájátszásba, s végül bronzérmesek lettünk. Ez az év azonban egészen más lesz, hiszen a Proleter és a Spartacus deklaráltan a bajnoki címért birkózik majd, de nem kell elfeledni a Partizant, amely orosz erősítést hozott, a Novi Sadnak pedig ismét birkózni fog Vladimir Stankić. Ha mindezt számba vesszük, akkor már az is nagy siker lesz, ha a legjobb négy közé jutunk. Ami pedig a csapatot illeti, nagyjából a már megszokott gárda száll majd harcba, azzal, hogy az új szabályzat megengedi, hogy a Svájcban élő és birkózó Korica Ákos is erősítse sorainkat.”

Zörgő László, a Zenta vezetőedzője: „A Zenta számára ez a bajnoki idény tulajdonképpen felkészülés a következő szezonra. Mivel a Kragujevac kilépett a ligából, kiesni nem fog senki, tehát minden megterhelés nélkül birkózhatjuk végig a bajnokságot, amelyben nagyrészt 17-18 éves versenyzőink lesznek, akikkel majd 2017-ben kell komolyan számolni. A fiúk beleerősödnek a mezőnybe, s ha lesz feltételünk erősítéseket hozni, vagy visszahozni, úgy jövőre számolni kell a Zentával. Ebben az évben a cél egy jó helyezés, amely akár a rájátszást is jelentheti. Mindez nem követelmény, majd meglátjuk, mire vagyunk képesek. A meccseinket egyébként a sportcsarnokban vívjuk majd szombaton vagy vasárnap, attól függően, hogy mikor lesz szabad terminus.”

A csapatok

Proleter

59 kg: Kolompár Szebasztián. 66 kg: Frísz Krisztián. 71-75 kg: Nemes Máté, Goran Sremac. 81 kg: Nemes Viktor. 85 kg: Báló Petar, Csábi Valentin. 98 kg: Nikolaj Dobrev. 130 kg: Alekszandr Cserneckij.

Spartacus

59 kg: Gazdag Krisztián. 66-71-75 kg: Nagy Tamás, Mario Štefanek, Davor Štefanek, Aleksandar Maksimović, Csikós Norbert. 75-81 kg: Penjov Ervin, Balázs Lehel. 85-98-130 kg: Dejan Franjković. 98 kg: Tóth Olivér. 98-130 kg: Vujadin Bosnić, Bűn Roland.

Potisje

59 kg: Dejan Petrović. 66 kg: Nagy Szebasztián. 71 kg: Vágó Ádám, Zöldi Norbert. 75 kg: Lőrinc Rudolf. 81 kg: Vrábel Ákos, Slejher Tamás. 85 kg: Korica Ákos, Ladócki Attila, Bózsó Tamás. 98 kg: Sulyok Csaba, Janko Ivetić. 130 kg: Horváth Szabolcs.

Zenta

59 kg: Katona Ádám, Nagy Dániel, Stefan Pajić. 66 kg: Vass Tamás, Lányi Dávid. 71 kg: Polgár Ákos, Zörgő Iván. 75 kg: Surányi Martin, Dimović Krisztián. 81-85-98 kg: Árokszállási Gergely, Jankovics Emil, Almási Bence, Aleksandar Šefer. 130 kg: Bicskei Dávid.

Fontosabb átigazolások szeptemberben

Aleksandar Maksimović – a belgrádi Partizanból a szabadkai Spartacusba.

Nagy Tamás – a Zentából a szabadkai Spartacusba.

Gazdag Krisztián – kölcsönbe a magyarkanizsai Potisjéből a szabadkai Spartacusba.

Jankovics Emil – kölcsönbe a szabadkai Spartacusból a Zentába.

Katona Ádám – kölcsönbe a felsőhegyi Herculesból a Zentába.

Dudás Róbert – kölcsönbe a szabadkai Spartacusból a zombori Radničkiba.

Aleksandar Lipajić – kölcsönbe a szabadkai Spartacusból a zombori Radničkiba.

Alekszandr Cserneckij – Ukrajnából a nagybecskereki Proleterbe.

Alekszandr Paivin – Oroszországból a belgrádi Partizanba.

Ivan Ivanov – Bulgáriából a belgrádi C. zvezdába.

Szpasz Iliev – Bulgáriából a belgrádi Radničkiba.

Az 1. forduló: Spartacus–Novi Sad, Proleter–Radnički (K), Potisje–Radnički (B), Partizan–Radnički (Z), a Zenta szabad.