2024. március 29., péntek

Porosenko elrendelte az utolsó mozgósított tartalékosok leszerelését

Petro Porosenko ukrán elnök hétfőn rendeletet írt alá, amelyben utasított az utolsó mozgósított tartalékos katonák leszerelésére.

Az államfő Facebook-oldalán közzétett üzenetében ígéretet tett arra, hogy a kelet-ukrajnai fronton ezentúl csak szerződéses katonák lesznek. Porosenko azt írta, hogy október végéig minden tartalékos, akit tavaly, a hatodik hullámban mozgósítottak hazatérhet családjához.
Az elnöki sajtószolgálat utóbb kiadott közleményében kifejtette, hogy a 2015. január 14-én kiadott elnöki rendelet alapján mozgósítottak elbocsátásáról van szó. Az utolsó mozgósítás tavaly augusztus közepén fejeződött be. Mintegy 13 ezer tartalékost sikerült viszont csak behívni a tervezett 25 ezer helyett. Ez azonban elegendőnek bizonyult, hiszen az időnként felröppent hírekkel ellentétben sem tavaly, sem idén nem került sor újabb mozgósításra.
A sajtószolgálat tájékoztatása alapján a tartalékosok leszerelése annak révén vált lehetővé, hogy az ukrán fegyveres erők komoly előrehaladást értek el a hadsereg hivatásossá tételében. A közleményben megjegyzik, hogy hivatásos és szerződéses katonák "motiváltabbak" a korábban sorállományban szolgált tartalékosoknál. Utóbbiak közül csak azok maradnak szolgálatban, akik szerződésesekként kívánnak maradni a fegyveres erők kötelékében.
A sorkatonai szolgálat eltörléséről azonban egyelőre nincs hír. 2014-ben a Krím Oroszország általi önkényes elcsatolása és a kelet-ukrajnai fegyveres kirobbanása miatt Kijev arra kényszerült, hogy visszaállítsa a sorkatonai szolgálatot, amelyet egy évvel korábban eltöröltek. Évente kétszer - ősszel és tavasszal - indul sorozás Ukrajnában, a 20-27 év közötti férfiakat másfél évre hívják be a fegyveres erőkhöz. A legutóbbi - tavaszi - sorozás idén május elején kezdődött és június végéig tartott.
Tartalékosok behívásával Ukrajnában 2014-2015 között összesen hatszor hajtottak végre részleges mozgósítást mindkét évben három-három hullámban.