2024. április 25., csütörtök

Szerbia elégedetlen

Aleksandar Vulin a migránsválság kezelésében számít az uniós alapokra

Aleksandar Vulin munkaügyi és szociálpolitikai miniszter tegnap megerősítette Ivica Dačić szerb külügyminiszter szombati kijelentését, hogy Szerbia igencsak elégedetlen a migrációs válság témájában megtartott bécsi konferencia végkicsengésével. Egyedül az a jó, hogy az Európai Unió tagállamai fontosnak tartják Szerbia véleményét és felismerték, az ország nélkül nem oldhatják meg a válságot, mondta Vulin. Mint hozzátette, reméli, hogy a migránsválság kezelésében Szerbia ugyanazokat az uniós alapokat érheti el, mint az EU tagállamai.

– Közvetlen költségvetési támogatásra van szükségünk. Katonáinkat és rendőreinket fizetnünk kell. Ha elfogunk egy embercsempészt a szerb határon, az azt jelenti, hogy eggyel kevesebb embercsempész tevékenykedik Németországban. A fő gond az, hogy az EU tagállamai továbbra sem jutottak közös nevezőre a migránsválság megoldásával kapcsolatban, mindegyik másképpen kezelné és kezeli. Csak Szerbia ismételget konkrét javaslatokat immár egy éve. Egyik javaslatunk az, hogy már Törökországban vagy Líbiában különítsék el egymástól a menekülteket és a gazdasági migránsokat. Persze nem Szerbia határozza meg, hogy ki a gazdasági migráns. Az EU feladata eldönteni, hogy kit hajlandó befogadni. Azt is felvetettük, hogy a menekülteknek egyforma szociális védelemben kellene részesülniük egész Európa területén. Azt is lényeges hangsúlyozni, hogy a menedékstátusz nem jelenti azt, hogy az ember válogathat az országok közül, amelyekben élhet. A menedékjog arra jogosít fel, hogy a háborús övezetből menekülők menedéket kapjanak az első biztonságos országban – magyarázta Vulin.

A szociálpolitikai miniszter elmondása szerint a szerbiai befogadóközpontokban jelenleg nagyjából 5 ezer migráns tartózkodik, másik 700 vagy legfeljebb ezer személy pedig valahol az ország területén tartózkodik. A migránsok java része tehát a befogadóközpontokban tartózkodik és csak keveset érintkezik a helyi lakossággal, fűzte hozzá Vulin.

Ivica Dačić szombaton este Aleksandar Vučić miniszterelnök véleményét tolmácsolta: a szerb kormányfő elégedetlen a bécsi konferenciával, mivel az EU tagállamai továbbra sem alakítottak ki közös álláspontot a válság tekintetében.