2024. április 16., kedd

Nem csak a termés, a termelők ünnepe is

Megnyílt a 48. Szüreti Napok Hajdújáráson

Ünnepi műsorral és a termést megáldó ünnepi szentmisével tegnap délután nyílt meg Hajdújáráson a 48. Szüreti Napok. A három napon át tartó rendezvényre okkal büszkék a helyiek, minden termelő ide hozza legszívesebben a termése legjavát. Az idei kiállítás is tükrözi a gyümölcs- és zöldségtermesztők, borászok áldozatos munkáját: szebbnél szebb gyümölcsök – alma, szőlő, körte, birsalma – sorakoznak a ládákban.

Az elmúlt két hétben megtréfálta a helyi termelőket az időjárás, mondta a rendezvény házigazdája, Mészáros György újságíró. Volt jégeső, a legutóbbi nagy mennyiségű csapadéknak pedig már nem nagyon örültek az éppen szüretelő gazdák.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

A rendezvény megnyitójának vendége volt Pásztor Bálint köztársasági parlamenti képviselő, Kern Imre államtitkár, Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere és Bunford Tivadar, a városi képviselő-testület elnöke.

Sövény Rudolf, Hajdújárás helyi közösségének elnöke üdvözlő beszédében hangsúlyozta, ünnep ez a hétvége, amikor a termelő betakarítja a termését, s el is gondolkodik azon, hogyan tovább, milyen lépésekkel tudná még sikeresebbé tenni gazdaságát.

– Annak idején sokkal kevesebb gonddal kellett szembesülnie a gazdáknak, mint ma. Szerencsére most van egy támogatási rendszer, amire számíthatnak a termelők. Elég, ha csak a Prosperitati Alapítványt említem, hiszen nem kevesebb, mint harminc sikeres hajdújárási pályázónk van. Bízunk benne, hogy a fiatalabb generáció is lát ebben lehetőséget, s a hagyományt őrizve itthon gyümölcstermesztéssel foglalkozik – mondta Sövény Rudolf.

Bunford Tivadar, a vkt elnöke dicsérte a helyieket, és kitért a csaknem fél évszázados esemény fontosságára.

– Ékes bizonyíték ez a rendezvény arra, hogy megéri energiát fektetni a hagyományok megőrzésébe, továbbörökíteni azokat. Ez a háromnapos rendezvény keresztény alapokon nyugszik, az összefogás, a közösségformáló erő, a helyben maradás támogatása sugárzik belőle – mondta Bunford Tivadar, majd kiemelte a város vezetőségének stratégiai célját, Palics és Ludas, valamint a falvak stratégiai fejlesztését, amellyel a turizmust lendítenék fel. A cél az, hogy néhány év múlva olyanok legyenek ezek a falvak, mint Ausztriában, Svájcban.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

A Szüreti Napok ünnepélyes megnyitóján a helyi iskolások verset szavaltak, mesét mondtak és őszi dalokat énekeltek. A hálaadó szentmisét ft. Zsellér Attila celebrálta.

A gyermekeknek kedvezett a délutáni program: almapréselés és csőrege, fánk várta az érdeklődőket. A rendezvény ma, szombaton és vasárnap is folytatódik. Szombaton 8.30-tól játékos vetélkedőket szerveznek a gyerekeknek, 11 órakor kezdődik a nemzetközi labdarúgó-torna öregfiúk részére, és 11 órától motoros találkozó is lesz. Aki itt szeretné elkölteni a családi ebédet, válogathat babgulyás, marhapörkölt, birkapaprikás és rostélyos közül. Ezen a napon női röplabdatornát, este pedig szüreti bált rendeznek.

Vasárnap reggel kilenckor pálinkakóstolóval várják a vendégeket, 11 órától ismét lehet ebédelni, közben pedig a kiállítást is meg lehet még tekinteni. Délután két órakor vonulnak fel a művelődési egyesületek, majd fél háromtól műsort adnak a sportpályán. 17 órától operett-előadás lesz ugyanitt, budapesti vendégekkel, Tihanyi Tóth Csaba operett-társulata szórakoztatja az érdeklődőket Kálmán Imre, Lehár Ferenc és Huszka Jenő darabjaiból való részletekkel. A belépés minden programra ingyenes.