2024. április 19., péntek

A beszélgetés segít

A telefonos lelkisegély-szolgálatot évente ötszázan veszik igénybe

Az ősz beköszöntével egyre több hideg, borús nap köszönt ránk, s ez néha még azok hangulatára is rányomja bélyegét, akik lelkileg kiegyensúlyozottak, így nem csoda, hogy ebben az időszakban megnő azok száma, akik igénybe veszik a telefonos lelkisegély-szolgálatot. Habár októbertől januárig valamivel többen élnek ezzel a lehetőséggel, egész évben vannak olyan emberek, akiknek segítségre, tanácsra, vagy csak hallgatóságra van szükségük.

Ne veszítse el a reményt! Ha félelem gyötri, ha bánatos, bizonytalan, magányos, reménytelen, tárcsázza számunkat, szakszerű segítséget és megértést kap – áll az SOS Telefon Egyesület szórólapján. Az egyesület Szabadkán a telefonos lelkisegély-szolgáltatást végzi. Telecski Boris, az egyesület szakmunkatársa elmondta, az SOS Telefont még 1985-ben alapították meg pszichológusok, pedagógusok, szociális munkások, és kisebb megszakításokkal ugyan, de azóta működik Szabadkán telefonos lelki segítségnyújtás, melyet a szabadkai önkormányzat is támogat.

– Az egyesület kizárólag telefonos lelkisegély-nyújtással foglalkozik, más tevékenységet nem végez. Jelenleg nyolc tagunk van, akiket mindennap 17 és 22 óra között lehet tárcsázni. A lelkisegély-szolgálat ügyeletesei csak magasan szakképzett és ilyen jellegű munkára is felkészített emberek, pszichoterapeuták, vagy kifejezetten pszichológiai tanácsadással foglalkozók lehetnek. A munkatársak önkéntes alapon végzik ezt a munkát, a nyolcból négyen magyarul és szerb nyelven is beszélnek, amennyiben pedig a betelefonáló magyar ajkú és éppen olyan munkatársunk ügyeletes, aki nem tud magyarul, akkor közli a hívó féllel, hogy melyik napon telefonáljon újra, amikor magyar ajkú kollégával beszélhet. A beszélgetések, melyek átlagosan fél órát tartanak, anonim jellegűek és nem készül róluk hangfelvétel sem – mondta el lapunknak Telecski Boris.

Az egyesület annak idején azzal a céllal alakult meg, hogy megelőző tevékenységet folytasson, egészen pontosan az öngyilkosságok megelőzésében szeretett volna segíteni, de az idők során az öngyilkosságot fontolgató emberek mellett számos egyéb lelki problémával küzdők is megkeresik az egyesület munkatársait.

– Sajnos egyre többen vannak, elsősorban idős emberek, akik rendkívül magányosak és csupán néhány kedves emberi szóra van szükségük. Előfordul, hogy egy ember többször is felhívja a lelkisegély-szolgálatot. Az ilyen esetekben, ha szükséges, arra biztatjuk a telefonálót, hogy heti szinten élőben találkozzon szakemberrel, aki többet tud segíteni, mint mi. Vannak akik azért hívnak, hogy kipanaszkodják magukat, mások tanácsot várnak a kollégáktól. A depresszióval küzdők is sokszor minket keresnek fel, nem egyszer családon belüli erőszaknak áldozatul esett személy kér tőlünk segítséget, és amellett, hogy az egyesület munkatársai megpróbálnak nekik tanácsot adni, vigasztalni őket, információval is segítik őket, azaz, hogy milyen intézmények, szervek működnek, ahová további segítségért folyamodhatnak, hiszen a lelkisegély-szolgálat csupán az első állomás, sokszor sokkal komolyabb, átfogóbb támogatásra van szüksége a hozzánk betelefonálóknak, amit ilyen formán az egyesület nem tud megadni. A telefonos lelkisegély-szolgálatot főleg a középkorú és idősebb személyek, elsősorban nők veszik igénybe, a fiatalokra kevésbé jellemző, hogy ilyen jellegű segítségért folyamodnának, mindazonáltal elvétve vannak kamasz vagy fiatalkorú telefonálók is. Az ő esetükben is különféle problémákkal találkozunk, egyesek arra panaszkodnak, hogy a szüleik túl nagy elvárásokat támasztanak velük szemben vagy éppen fizikailag bántalmazzák őket, de ebben a korban sokan küzdenek identitási gondokkal, vagy szerelmi bánattal, amiből egy fiatal sokkal nehezebben keveredik ki, mint az idősebb korosztályhoz tartozók – részletezte az egyesület szakmunkatársa.

Az elmúlt években egyre inkább elérhetővé vált az ingyenes tanácsadás, a pszichológiai, pszichiátriai segítség, emellett vannak magánpraxisok, fiataloknak vannak külön tanácsadók, továbbá iskolapszichológusok, így kisebb az igény a telefonos lelki segélyre. Ezt támasztják alá az adatok is, hiszen amikor az intézményrendszer még nem volt ennyire fejlett, mint manapság, éves szinten átlagosan hétszázan fordultak az egyesülethez, ez a szám azonban lecsökkent nagyjából ötszáz telefonálóra évente. Ennek ellenére az SOS Telefon Egyesület munkájára továbbra is óriási szükség van, hiszen sokan élnek félelemben, küzdenek lelki problémákkal vagy magánnyal. Mindenki, aki úgy érzi, hogy nem tud egyedül megküzdeni a nehézségekkel, hívja az 553-000-ás telefonszámot, ahol nemcsak meghallgatják, hanem segítséget is nyújtanak.