2024. április 24., szerda
Amerikai elnökválasztás

Csaknem holtversenyben

Csaknem holtverseny alakult ki Hillary Clinton és Donald Trump között a Fehér Házért folytatott küzdelemben a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint.

A The Washington Post című lap és az ABC televízió közösen készíttetett felmérésének tegnap, egy nappal ez első elnökjelölti vita előtt közölt eredményei a demokrata párti elnökjelölt, Hillary Clinton augusztusi előnyének apadását jelzik: a megkérdezettek 46 százaléka őt látná szívesebben a Fehér Házban, 44 százalékuk pedig inkább a Republikánus Párt színeiben induló Trumpban bízik. A Libertárius Párt elnökjelöltje, Gary Johnson 5 százalékos támogatottságot tudhat magáénak, a Zöldek jelöltje, Jill Stein mellett pedig a megkérdezettek egy százaléka döntene.

A közvélemény-kutatás szerint a demokraták és a függetlenek arra számítanak, hogy a helyi idő szerint hétfőn tartandó első elnökjelölti vitát Hillary Clinton nyeri meg.

A felmérés szerint a választókat elsősorban a gazdaság helyzete és a munkahelyteremtés foglalkoztatja. A megkérdezettek a gazdasági-társadalmi kérdések kezelését, megoldását illetően a gazdaság, a terrorizmus és az etikus kormányzás kérdéseiben inkább Trumpban bíznak, míg az egészségbiztosítás, a középosztály helyzetének javítása, a nemzetközi kérdések kezelése és az azonos neműek házasságának elősegítése ügyében Clintont tartanák jobb elnöknek.

Ötven százalék szerint a gazdaság fellendítéséhez Trump jobban értene, és 43 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy Clinton a rátermettebb. A terrorizmussal 47 százalék szerint inkább Trump lenne képes érdemben felvenni a harcot, 45 százalék Clintont véli alkalmasabbnak erre. Az etikus kormányzás kilátásait 44:43 arányban Trump elnöksége alatt látnák pozitívabban, a bevándorlási gondok kezelésében a megkérdezettek 48 százaléka Clintonban, 45 százaléka Trumpban bízik.

Jóval nagyobb a különbség a két elnökjelölt között a nemzetközi válsághelyzetek kezelésének ügyében. A nemzetközi válságokkal a megkérdezettek 52 százaléka szerint a demokraták elnökjelöltje birkózna meg jobban, és csak 40 százalékuk tartja erre alkalmasabbnak a republikánus jelöltet.