2024. április 25., csütörtök

A kolumbiai gerillák tanácsa jóváhagyta a békekötést

A kolumbiai FARC gerillaszervezet parancsnokainak tanácsa egyhangúlag jóváhagyta pénteken a kormánnyal a múlt hónapban megkötött békeszerződést.

A döntést a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők főtárgyalója, Luciano Marín Arango, harci nevén Iván Márquez jelentette be a delegáltak egyhetes konferenciája után, amelyet egyik kolumbiai rejtekhelyükön tartottak. Ez volt a FARC tízedik, egyben utolsó országos tanácskozása gerillaszervezetként. Ezzel 52 évnyi belháborúskodás zárulhat le a dél-amerikai országban.

Rövid sajtótájékoztatóján Márquez nem vázolta fel, milyen utat kívánnak követni civilként a politikai életben, miután fokozatosan, az ENSZ ellenőrzése alatt leteszik a fegyvert. A tudósítók kérdései elől elzárkózott.

A békeokmányt várhatóan hétfőn írja alá Juan Manuel Santos kolumbiai államfő és a FARC Timochenko harci néven ismert főparancsnoka Cartagenában, ahová tucatnyi dél-amerikai állam- és kormányfőt hívtak meg, valamint Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt és John Kerry amerikai külügyminisztert.

A békekötést véglegesen népszavazáson kell megerősíteni.