2024. április 23., kedd

Kultúra mindenhol

Az újvidéki parkolási díjak megfizettetésével megbízott Parking servis közvállalat és az Újvidék 2021 projektum illetékesei tegnap együttműködési szerződést kötöttek arról, hogy az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa 2012 cím elnyerésének érdekében a jövőben szorosabbra fogják kapcsolataikat.

Az együttműködés érdekében a közvállalat a projektummal megbízott csapat rendelkezésére bocsátja ingatlanjait, pontosabban: engedélyezi használatukat a projektum szükségleteire. A Szerb Nemzeti Színház épülete mögötti garázsépület falára kifeszítették azt a fali rajzot, amely a cím elnyerésére kidolgozott, végső benevezési aplikációt ábrázolja. Stevan Lugonja, a Parking servis igazgatója kijelentette: Lehetőségeinkhez mérten támogatni szeretnénk városunk jelöltetését, mindannyiunk számára elismerő érzést jelentene, ha sikerülne megszerezni ezt a címet. Szorongva várjuk október 13-át, a végső döntés napját.

Nemanja Milenković, az Újvidék 2021 projektum szervezőbizottságának elnöke a protokoll aláírása kapcsán kijelentette, hogy a jelöltetési tevékenység során nagyon sokat számít az intézményesített támogatás, akárcsak az önkormányzati szektorközi együttműködés. – A falirajz kifüggesztése lényegében azt jelképezi, hogy a kultúrát a figyelem középpontjába helyeztük, azt szeretnénk, ha a kultúra mindennap, mindenhol körbevenne bennünket, olyan helyeken is, ahol ilyesmire nem is számítanánk. Tegnapelőtt a Zmaj Gimnázium udvarán 100 fiatal, holland zenész koncertezett, Stefan Milenković a Templomudvarban adott hangversenyt. A hétvégén a Mercator központban fergeteges hangversenyt élvezhettek a vásárlók. Ma egy falialkotással egy parkolóház oldalán hirdetjük a kultúrát, holnap ezt a helyet akár már fiatal művészek bemutatkozó pontjaként is használhatjuk. Hiszek abban, hogy az egyszeri alkalommal meghatározott szabvány holnap mindennapi életünk részévé válhat. Ilyen értelemben pedig a kultúra, mint olyan, életmódunkká válhat – magyarázta a projektumvezető.