2024. március 28., csütörtök

Az idősekért, mindannyiunkért

Egyéves a topolyai Szociális Központ háziápolás-szolgáltatása

Az elmúlt év szeptemberében tartományi eszközökből kezdeményezett szolgáltatást Topolya és Kishegyes Község Szociális Központja négy helyi közösség területén. A szolgáltatás továbbra is él, immár önkormányzati forrásokból pénzelve.

– Nagy örömömre szolgál, hogy az induláskor adott ígéretünket betartva, folytattuk ez évben is a házi gondozást. Topolya Község illetékesei támogatásra érdemesnek ítélték a szolgáltatást, erre költségvetési eszközöket biztosítottak a 2016-os évre. Négy helyi közösségben, Topolyán, Gunarason, Bajsán és Bácskossuthfalván összesen 50–60 idős házaspárnak, illetve egyedül élőnek nyújtunk támaszt, segítséget. A szociális központ utalása alapján heti egy-két alkalommal legtöbb két órát dolgoznak a gondozónők egy-egy felhasználónál. Nem vagyunk ebben túl szigorúak, próbálunk alkalmazkodni a felhasználók szükségleteihez, igényeihez. A kezdeti nehézségek és bizalmatlanság után megismerték a lakosok a házi gondozókat, örömmel várják és fogadják őket. Elmondhatjuk, hogy a visszajelzések nagyon pozitívak, a gondozónők odaadó munkáját dicsérik. A felhasználók szívesen vesznek minden segítséget. Több felhasználónk jelezte, az a legfontosabb, hogy valaki ajtót nyit rájuk, megkérdezi, hogy vannak. Sokuknak a gondozónők az egyetlen látogatói – nyilatkozta Sztánkó Zsuzsanna, a Szociális Központ igazgatója, programkoordinátor, és elmondta azt is, hogy kiváló az együttműködés a helyi szervezetekkel, intézményekkel. Gunarason például a Caritas falugondnoki szolgálata szükség esetén szállítja a felhasználókat, a bácskossuthfalvi terepi nővérszolgálat pedig felhívja a figyelmet a szükségben lévőkre.

-Sajnos nem tudunk minden igénynek eleget tenni. A szolgáltatást a terepen, a háztartásokban végző gondozónőink nincsenek kiképezve egészségügyi segítségnyújtásra. Ez egy szociális szolgáltatás, amelynek keretein belül segítenek a beszerzésben, kisebb ház körüli munkákban, takarításban, egyszerűbb főzésben, gyógyszeríratásban és -kiváltásban, vagy egyszerűen csak a kávézáshoz nyújtanak társaságot. Nagyon fontos ez a biztonságérzet az idős személyek esetében, tudnak kire támaszkodni, kit kérni, kérdezni, kihez szólni. Többen mondják, megszépíti a napjukat a gondozónővel töltött idő – hangsúlyozta a programvezető.

Sztánkó Zsuzsanna a tervekről is szólt: szükség lenne négy kerékpárra, munkaruhára, bekecsre, mivel a szolgáltatást minden időjárási körülmény között nyújtani kell. Bővítésre is nagy igény mutatkozik, főleg a még le nem fedett helyi közösségek részéről. Bíznak a döntéshozók ismételt kedvező elbírálásában, hogy tovább folytathassák a hasznos és szükséges szolgáltatást Topolya község területén.