2024. március 28., csütörtök

Jelentkezzen műsziklamászásra!

Jövő hétvégén, október 1-jén és 2-án rendezi meg a Spartacus Vasutas Hegymászóklub a hagyományos, 42. palicsi hegymászó-találkozót, amelynek során az érdeklődőket Hajdújáráson, a helyi látogatóközpontban fogadják, de a kétnapos programban szerepel két gyalogtúra is – egy 13 és egy 20 kilométeres –, amelyek a palicsi erdőn keresztül vezetnek majd. A szervezők több száz résztvevőt várnak az ország minden tájáról, akik Palicson kipróbálhatják a Spartacus hegymászóinak gyakorlását elősegítő műsziklát is. Az összejövetelre nagyrészt hegymászóklubok tagjai érkeznek majd, de a Spartacus képviselői elmondták a szabadkai sajtóközpontban tegnap megtartott sajtótájékoztatón, hogy mindenkit szeretettel várnak, aki szeptember 26-áig jelzi részvételi szándékát a suplaninari@gmail.com elektronikus postacímen, illetve telefonon a szervezők egyikének – Ljubica Drča 064/666-1287, Ivan Sokolović 064/918-3715, Vitomir Marković 064/120-8146, Milan Ljubić 061/216-1012. A részvételi díj 250 dinár. Az ingyenes elszállásolást a látogatóközpont területén szobákban, illetve sátrakban oldják meg, a szervezetten érkező hegymászók már pénteken birtokba vehetik „lakhelyüket”.

Milan Ljubić, a Spartacus elnöke úgy fogalmazott, örömteli, hogy Hajdújárásra és Palicsra tudnak csábítani 500-600 embert, de a legfontosabbnak azt vélte, hogy legalább tíz százalékuk szabadkai általános vagy középiskolás gyermek, hiszen az egyik fő céljuk, hogy népszerűsítsék a természetjárást a fiatalok körében.

Iso Planić, a Szerbiai Hegymászószövetség vezetője hozzátette, hogy a szabadkai klubban nem kizárólag hegymászással foglalkoznak, sokkal fontosabb szerinte, hogy lehetőséget kínálnak környezetünk természeti csodáinak megismerésére, körbejárására, hiszen ők nemcsak ezen a szombaton és vasárnap túráznak, hanem szinte minden hétvégén kirándulnak valahová a közelbe. „Igaz, hogy nagyrészt rekreációs tevékenység a hegymászás, de néhány szakága a következő, tokiói olimpiától az ötkarikás játékok programjában is szerepel majd, a szabadkaiak pedig remek eredményeket érnek el ezeken a versenyeken vajdasági és országos szinten is. Nem elképzelhetetlen, hogy Tokióban szabadkai hegymászónak is drukkolhatunk majd” – avatta be a nyilvánosságot a szabadkai klub és az országos szövetség terveibe.

Zoran Vukmanov, a Spartacus túravezetője emlékeztetett rá, hogy a klub tagsága a palicsi erdőben csaknem 30 kilométeres sétautat alakított ki, amelyet nemcsak a mostani találkozó résztvevői, hanem mindenki használhat. Zárásként beszámolt arról is, hogy a hegymászók fényképeiből kiállítást is szerveznek Hajdújáráson, hogy a látogatók gyönyörködhessenek az alpinisták által meghódított hegyekben, természeti látványosságokban.