2024. április 20., szombat

Észtország visszautasította Oroszország meghívását a moszkvai biztonsági értekezletre

Észtország visszautasította csütörtökön Oroszország meghívását, hogy Moszkvában tartsanak kétoldalú biztonsági tanácskozást.

A tárgyalások napirendjén a Baltikum biztonsági kérdései szerepeltek volna.

Andres Sang, a tallinni védelmi tárca szóvivője rámutatott, hogy az ilyen jellegű "politikai-katonai" megbeszélések a NATO-tagállam Észtország és Oroszország közt megvalósíthatatlanok, mivel az észak-atlanti szövetség 2014-ben hozott döntése értelmében felfüggesztettek minden katonai, illetve polgári együttműködést Moszkvával.

Bárminemű párbeszédre csakis a NATO-Oroszország Tanács, vagy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) keretében kerülhet sor - szögezte le Sang. Szerinte Moszkva meghívása nyilvánvalóan azt a célt szolgálja, hogy kijátssza a NATO-tagokat egymás ellenében.

Az orosz védelmi minisztérium kezdeményezése, hogy konzultációkat tartsanak Lettország, Litvánia, Észtország, Lengyelország, Svédország és Finnország védelmi tárcáival a Balti-tenger feletti katonai repülések biztonságát szavatoló intézkedésekről, még a júliusban tartott varsói NATO-csúcson elhangzott.

Orosz sajtóértesülések szerint a meghívókat már megküldték az érintett államoknak.

A NATO befagyasztott minden gyakorlati együttműködést Moszkvával 2014 áprilisát követően, amikor Oroszország magához csatolta az ukrajnai Krím félszigetet.