2024. április 25., csütörtök

Vučić hajlandó magas árat fizetni

Szerbia nem egyensúlyozik, hanem ápolja a baráti kapcsolatokat

A Bosznia–Hercegovinából eredő fenyegetések és a balkáni régió stabilitásának témája az ENSZ Közgyűlésének folyamatban lévő 71. ülésszakára is eljutott New Yorkba. A helyszínen tartózkodó Aleksandar Vučić szerb kormányfő a The EastWest Institute-ben (EWI) megtartott előadásában arról biztosította hallgatóságát, hogy Szerbia a régió stabilitásáért és a békéért száll síkra. Nincsen az a politikai ár, amit ne lenne hajlandó megfizetni a béke megőrzésének érdekében, nyomatékosította a kormányfő.

A továbbiakban megerősítette, Szerbia nem támogatja a Boszniai Szerb Köztársaságban megtartandó népszavazást, ugyanakkor támogatja a Boszniai Szerb Köztársaság területi integritását, összhangban a Daytoni békemegállapodással.

– Nehéz időket élünk. Szerbiának sikerült meghatároznia pozícióját és ehhez sziklaszilárdan tartja magát. A régióban uralkodó helyzetet azonban igencsak aggasztónak találom. Azt megígérhetem, hogy Szerbia megőrzi a régióban a békét – fogalmazott Vučić.

A szerb miniszterelnök a folytatásban Szerbia és az Európai Unió, az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország közötti kapcsolatát elemezte. Értékelése szerint nem helyes a megfogalmazás, hogy Szerbia a szóban forgó három nagyhatalom között egyensúlyozik. Szerbia stratégiai célja az európai uniós csatlakozás, viszont szeretné megőrizni hagyományosan jó kapcsolatait Oroszországgal. Ennek szellemében Szerbiának sikerült növelni az árucsere-forgalmat Oroszországgal, de a régió országaival is. Az USA-val ápolt kapcsolatokat is sikerült előrébb vinni és Szerbia a jövőben is az együttműködés elmélyítésére kíván összpontosítani, emelte ki Vučić. Mint hozzátette: Szerbia nemzetközi pozíciója immár stabil, viszont továbbra is sok a ledöntésre váró fal, úgy a Szerbiával kapcsolatos előítéletek, mint Szerbia múltja miatt.