2024. április 25., csütörtök

Célegyenesben a kuttyogató liga

Losonc István és Hangódi Sándor fergeteges hajrája

Végéhez közeledik a világ legnagyobb kuttyogatóverseny-sorozata. A két legutóbbi rendezvény – a Moholon megtartott III. Oláh Ferenc-emlékverseny, valamint a szegedi III. K-Fish Nemzetközi Kuttyogtatóverseny – Losonc István és Hangódi Sándor jegyében zajlott.

Kezdődött azzal, hogy a moholi versenyen mindössze 20 grammal maradtak le az aranyról. Sóti János és Davor Tokić, a moholi–adai pálya kitűnő ismerői és mindenkori esélyesei előzték meg őket ennyivel. Eszünk ágában sincs firtatni az eredmények pontosságát, csupán szóvá tesszük, hogy a vízen történő mérlegelés esetén – a halat azonnal visszaengedik – az immár ellenőrizhetetlen eredményeknek hinni kell. Aki ebben a versenyben részt vesz, az elhiszi, hogy a vetélytársak zsákmánya akkora volt, amekkorát mértek. Losonc és Hangódi gratulált Sótinak és Tokićnak a 9,46 kilós zsákmányért, mert sajátja csak 9,44 kiló volt. Pont! A harmadik helyet Kéki László és Égető Szabolcs foglalta el 4,5 kilós zsákmánnyal.

Hogy a Tisza milyen ötletesen vigasztalja meg az arra érdemeseket, annak a szegedi K-Fish Nemzetközi Kuttyogtatóversenyen lehettünk szemtanúi. A moholi két deka hiányért Losoncnak és Hangódinak két tekintélyes méretű harcsát adott a folyó. Az egyik 16,8, a másik 8,4 kilót nyomott. Ezek közül csupán az egyik, még a kisebbik is, bőven elég lett volna a győzelemhez. A kettő azonban kettő. Akkor is, ha deka és lemaradás, meg akkor is, ha harcsa és nagy. A második helyet szegedi páros (Bürgés Mihály–Bodó Zoltán) foglalta el, két harcsájuk összsúlya dekákkal volt öt kiló felett; a bronzot Branislav Stanković és Mile Krstin nyerte egy 2,09 kilóssal.

Ezzel a győzelemmel Hangódi és Losonc közel kerültek ahhoz, hogy a nemzetközi liga összesített bajnokai legyenek.