2024. március 28., csütörtök

Önkéntesek a túzokrezervátumban

Irtották a kökényt és gyűrűzték a madarakat a nemzetközi táborban

A hét végén fejeződött be a Mokrin (Homokrév) közelében, az Aranka mellett folyó kéthetes ifjúsági volontőrtábor. A hazai részvevők mellett érkeztek fiatalok Szlovákiából, Oroszországból és Franciaországból is. A füves puszta rovására terjedő kökényt gyérítette az önkéntes ifjúsági tábor nemzetközi csapata. Emellett a fiatalok részt vettek a táborhely körül, az Aranka mentén vonuló énekesmadarak befogásában és gyűrűzésében.

A szerbiai ifjúsági és sportminisztérium A fiatalság nagysága (Mladi su zakon) elnevezésű projektum keretében idén 35 nemzetközi volontőrtábor működését finanszírozta. A támogatásnak köszönhetően a fiatalok ingyen táborozhattak a Szerbia-szerte megszervezett táborokban. Az egyik ilyen tábort a Mokrin Túzokvédelmi Egyesület hozta tető alá. A tábor munkájáról az egyesület alelnöke, a zentai származású Daniella Popadić számolt be:

– Táborunkat szeptember 2-án nyitottuk meg, és 18-áig dolgoztunk a Túzoklegelő Speciális Természetvédelmi Rezervátum területén. A hazai és a külföldi fiatalokkal az elburjánzott bozótost irtottuk, a kökénybokrok a túzok életterét biztosító füves pusztán rendkívül gyorsan terjednek, évről évre újabb területeket hódítanak meg. A rezervátum kezelőjével, a mokrini Perjanica Vadászegyesülettel együttműködve dolgoztunk két héten át az önkéntesek nemzetközi csapatával, amelyet az Ifjú Kutatók válogattak össze az interneten jelentkező fiatalok közül – mondta Daniella, majd így folytatta:

– A Mrvicin-szálláson laktunk, a tulajdonos minden évben, amikor akciónk van a rezervátumban, a rendelkezésünkre bocsátja az Aranka partján álló tanyáját. A napi programot mi állítottuk össze, délelőttönként a kökénybokrokat irtottuk, majd ebéd után igyekeztünk minden napra változatos elfoglaltságot összeállítani. Jártunk Mokrinban, ahol a falusi élet előnyeivel ismerkedhettek a fiatalok. Nagykikindán részt vettünk a Mamutfesztiválon. A mokrini általános iskolában pedig falvédőket szereltünk föl a tantermekben. Mokrinban a Seljački partin saját csapattal vettünk részt. Volt halászléfőző verseny, nagyon tetszett a külföldi és hazai fiataloknak a falusi rendezvény, amelyen sokféle játékos vetélkedőben volt részük a tégladobástól a zsákban futásig vagy a szalmabála-hajításig. A tanyán nincs áram, de gáztűzhelyen mi magunk főztünk, az ellátáshoz mi szereztük be a szükséges ellátmányt. Az egyes napokon a különböző országokból érkezett részvevők a saját országukra jellemző ételeikből főztek. A nagykikindai község fedezte a tábor költségeinek egy részét, ebből szórólapokat, reklámanyagokat, pólókat vettünk és nyomtattunk. A munka mellett folyamatos volt a madárjelölés. Itt az Aranka mellett már negyedik éve táborozunk a madárgyűrűzőkkel. A madárfogáshoz szükséges felszerelést a törökkanizsai Eko Centar és a Sóskopó rezervátum kezelője adta kölcsön, meg madárgyűrűzők, Nenad Spremo és Dózsai József hozták magukkal – mondta Daniella.

A tábor idején a madarászok közel negyven madárfaj több száz egyedét látták el alumínium jelzőgyűrűkkel, és egy magyar gyűrűs foltos nádiposzáta is kézre került az Aranka nádasában kifeszített madárhálókban.