2024. április 19., péntek

A Balkán stabilitásáról New Yorkban

Ha a helyzet úgy követeli, megszakítja amerikai látogatását a szerb kormányfő

Ha a régióban kialakult kialakult helyzet megkívánja, megszakítja amerikai látogatását – jelentette be tagnap Aleksandar Vučić kormányfő Sefer Halilovićnak, Bosznia-Hercegovina volt katonai vezetőjének a fenyegető kijelentésére reagálva, miszerint senkinek sem engedik meg, hogy leválassza Bosznia-Hercegovina egy részét. Halilović ugyanis arra utalt, hogy ellenzik a boszniai Szerb Köztársaságban kiírt népszavazást. Arról is szólt, hogy a boszniai szerb entitás nem fog eltűnni.

Aleksandar Vučić és Ivica Dačić Szerbia képviseletében (Beta)

Aleksandar Vučić és Ivica Dačić Szerbia képviseletében (Beta)

A tervek szerint Aleksandar Vučić kormányfő az elkövetkező napokat az Amerikai Egyesült Államokban tervezte tölteni, ahol részt vesz az ENSZ Közgyűlésén, amelyet A fenntartható fejlődés céljai – globális erőfeszítések a világ átformálása érdekében címmel tartanak, de a bejelentések szerint a Clinton Alapítvány éves rendezvényén is felszólal, illetve több bilaterális tárgyalást is folytat majd. Többek között Frederica Mogherinivel, az európai delegáció vezetőjével, de Recep Tayyip Erdoğannal, Törökország elnökével is tárgyal.

Korábbi kijelentések alapján a politikai elemzők nagyon fontosnak tartják ezt a látogatást, véleményük szerint New York az elkövetkező napokban olyan hellyé válhat, ahol a világ és a régió számára fontos kérdésekről vitatkoznak majd a világ vezető politikusai, ugyanakkor pedig olyan nagy vállalatok képviselői jelennek meg, akikkel a kormányfő az esetleges új beruházásokról tárgyalhat majd.

Az ENSZ Közgyűlésének központi témája a szíriai háború, a globális migránsválság.

A szerb kormány sajtóközleményei a nap folyamán az ENSZ Közgyűlését követő bilaterális tárgyalásokról szóltak, amely szerint Vučić Dacian Julien Ciolossal, Románia kormányfőjével tárgyalt, és megbeszélték, hamarosan Belgrádban vagy Bukarestben sort kerítenek egy országközi találkozóra.

Arról is említést tettek, hogy tárgyalt Christian Kern osztrák kancellárral is, egy újabb találkozót beszéltek meg a hét végére, és tárgyalásokat folytatott Moldávia, illetve Luxemburg képviselőivel is, és tegnap találkozott Milo Đukanovićtyal, Montenegró kormányfőjével is.