2024. március 28., csütörtök

Bemutatták az Újvidék–Ruma autóút ötlettervét

A China Shandong International Economic & Technical cég képviselőivel találkozott tegnapelőtt Igor Mirović tartományi kormányfő. A távol-keleti illetékesekkel a Fruška gora hegyben építendő alagútról tárgyalt a tartományi vezető, valamint első ízben be is mutatták az IB–21–Újvidék–Ruma útvonal ötlettervét, amelynek a részét képezi az említett alagút is.

A kínai felek érdekeltséget mutattak a részvételben, vagyis a projektum egy részének kivitelezésében, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy országos szintű infrastrukturális projektumokban is részt vennének.

A szóban forgó útszakasz teljes hossza 34,2 kilométer, az idevágó megállapodási protokollt még 2013-ban aláírta a tartományi és a köztársasági kormány, valamint az illetékes városok vezetősége, viszont eddig elég kevés konkrét lépést tettek a projektum megvalósítása terén.

– A tartományi vezetőség már átadott a kormánynak egy kérvényt, hogy oldja meg az idevágó anyagi kérdéseket, valamint az ingatlanok problémáját az említett útszakaszon. A legfontosabb az, hogy hétről hétre haladjunk ezzel az elgondolással is – magyarázta a tartományi kormányfő.

Liu Szicseng, a kínai delegáció vezetője kifejtette, ha a projektum megvalósulna, szerbiai cégeket is szívesen bevonnának a munkálatokba.