2024. április 25., csütörtök

A tiszta és egészséges környezetért

Több település lakosa is felszólalt a 25. környezetvédelmi megmozduláson Topolyán

Napra pontosan két évvel az első környezetszennyezés elleni tiltakozás után a hétvégén ismét összegyűltek Topolya elégedetlen polgárai, mintegy ötvenen, hogy hangot adjanak azon véleményüknek, miszerint a város helyzetének javítása csupán a környezeti körülmények megváltoztatásával érhető el.

A szombati tiltakozás felszólalóinak egy része: Kopasz István, Đuro Vavroš, Dragan Pečurica és Vladimir Jovanović (Benedek Miklós felvétele)

A szombati tiltakozás felszólalóinak egy része: Kopasz István, Đuro Vavroš, Dragan Pečurica és Vladimir Jovanović (Benedek Miklós felvétele)

2014 szeptembere óta havi rendszerességgel hírt adtunk ezekről a tiltakozásokról, és a mostani volt a huszonötödik a sorban. A rendezvény ezúttal is a főszervező, Dragan Pečurica bevezető szavaival kezdődött. Elmondta, hogy sokan támogatják az általa folytatott harcot, de sokan munkálkodnak azon, hogy abbahagyja, ám véleménye szerint még sok tiltakozásra lesz szükség ahhoz, hogy elérje a célját. Kifejtette azt is, hogy az eredeti tervek szerint jelen tiltakozás alkalmával a legfőbb légszennyezőnek tartott, állati fehérjéket feldolgozó Žibel céghez vonultak volna a résztvevők, ám erre ezúttal nem kapták meg a szükséges engedélyeket, de arra is kitért, hogy a vállalat kamionjai fedetlen konténerekben szállítják a nyersanyagot a városon keresztül, ami akár fertőzésveszélyt is hordozhat magában. Pečuricát követően a krivajai Hrast Környezetvédő Egyesület aktivistája, Djuro Vavroš szólalt fel. Őt a Krivaja mezőgazdasági céggel folytatott perlekedésből ismerhetik olvasóink. Ezután a cservenkai Kopasz István szólt az egybegyűltekhez, aki immár ötödik alkalommal vett részt a topolyai tiltakozáson, ezzel is támogatva a város környezetvédőit, és felszólalásaiban rendszeresen megosztja saját tapasztalatait, amelyeket többek között a Duna–Tisza–Duna-csatorna megtisztításáért folytat hosszú ideje. Őket a kishegyesi Balázs Piri Tibor követte, aki „smrdomrzci” névvel illette a tüntetés résztvevőit, utalva arra, hogy a városban leginkább a bűz ellen tiltakoznak az emberek. A tiltakozó megmozdulás ötödik felszólalója Stevan Preradović volt Bajsáról, ahol viszont a Krivaja patak szennyezettsége okozza a legnagyobb problémát. Utolsóként az újvidéki 2 Minuta Tišine szervezet alapító tagja, Vladimir Jovanović szólalt fel. Támogatásáról biztosította a topolyaiakat, és saját tapasztalatai alapján arról beszélt, hogy egy kis szervezet is sokat tehet egy-egy jó ügy érdekében, ha elég kitartó és nem hátrál meg a nehézségek elől. A megmozdulás résztvevői ezt követően a topolyai helyi önkormányzat székhelye elé vonultak, ahol a felszólalók elmondták, hogy véleményük szerint városunk vezetősége nem tesz meg mindent a polgárok érdekében, és csak az egyéni haszonszerzés vezérli őket. A szervezők ígérete szerint a tiltakozássorozat a jövő hónapban folytatódik, és a tervek szerint a Žibelig vezető sétával.