2024. április 19., péntek

Életelixírünk, a méz került a középpontba

Mézkiállítás és -vásár a Topolyai Napok 2016 keretében

Tizenötödik éve, hogy a Topolyai Méhészegyesület szervezésében a helyi méhészek – elődeikhez hasonlóan – a város központjában mézkiállítást és -vásárt szerveznek, melyet mézszentelés koronáz meg. A mézkiállítás és -vásár sikere hívta életre a topolyai mézkarnevált is.

A mézkiállítás megnyitója (Szabó Anikó felvétele)

A mézkiállítás megnyitója (Szabó Anikó felvétele)

Horvátországi partnerszervezetük, az eszéki székhelyű Radilica elnevezésű, baranyai és szlavóniai méhészeket tömörítő egyesület tagjaiból álló résztvevőkkel kiegészülve mintegy húsz kiállító, elsősorban helybeli méhészek, valamint méhészeti kellékeket forgalmazó vállalkozók tartottak értékesítéssel egybekötött termékismertetőt szombaton, a Rendezvények terén. A kiállítókat, látogatókat Mirko Spasojević, a mintegy nyolcvan tagot számláló Topolyai Méhészegyesület elnöke köszöntötte, aki a jubileumi összejövetelen kiemelte: 2002-ben mindössze 4-5 méhész részvételével szervezték meg az első mézkiállítást és -vásárt Topolya központjában, emléket állítva annak a ténynek, hogy a városban már a második világháború előtt is élt a mézkiállítás hagyománya. Kiskovács Árpádtól, a Topolyai Méhészegyesület titkárától megtudtuk, hogy ennek utolsó írásos bizonyítéka 1939-ből származik. A megnyitón az elnök tolmácsolásában elhangzott, hogy bár igen rossz évet tudhatnak maguk mögött a méhészek, nemzetközi elismerésekkel is gazdagodtak. Tagjaik képzettnek, termékeik pedig nemzetközileg elismertnek számítanak. Köszönhető mindez a folyamatos, elsősorban az ősztől tavaszig szervezett képzésfolyamatnak is. Legutóbb, az Eszéken megtartott nemzetközi mézértékelő minősítésen a topolyai méhészek közül Rac Jakim kiváló eredményt ért el, aranydiplomát, érmet érdemelt ki napraforgómézéért. Szombaton ezen elismerést is kézbesítették a topolyai szakembernek. ,,A mézet mint étket használják, annak érdekében, hogy ne mint orvosságot hasznosítsák!” – üzente az elnök, majd a Topolya községi képviselő-testület elnöke, Saša Srdić megnyitotta a rendezvényt. A topolyai tisztségviselő arról is szólt, hogy a községi rendezvények sorában első kiemelt helyen szerepel a mézkiállítás, a -vásár és a mézkarnevál, mely e szervezések fontosságára, kiérdemelt tekintélyére is rámutat. Megnyitóbeszédét követően a szerb pravoszláv egyházközösség topolyai plébániavezetője, Srbislav Stojanov presbiter és ft. dr. sci. Ivica Ivanković Radak római katolikus káplán jóvoltából, a hagyományoknak megfelelően, mézszentelés is zajlott a helyszínen. Az eseményen a topolyai Kodály Zoltán MMK néptáncszakosztályának Csiripiszli együttese lépett fel a Vuk Stefanović Karadžić SZMK képviselői mellett.

A szervezőket arra is megkértük, minősítsék az idei méztermést.

– Az idén a mézhozam nem volt a legkielégítőbb. Ilyen szempontból a ritka rossz évek közé tartozik. Ebben az időjárás is közrejátszott, ezenkívül a mezőgazdaságban használatos különböző vegyszerek is nagy károkat okoztak. Az akácmézből nagyon szerény volt a termés. Az idén a repce- és a napraforgóméz húzta ki az évet. A tisztesfű, amely azelőtt mézkirálynőnek számított, alábbhagyott a szárazság okán, és a méhek egészségére károsan ható, mezőgazdaságban használatos vegyszerek miatt – nyilatkozta lapunknak Kiskovács.

A topolyai alkalmi rendezvényen, mézkiállításon és -vásáron kedvezően, 500 dinárért értékesítették termékeiket a méhészetek, és mint az egyesület elnöke is megjegyezte: a közeljövőben várhatóan a méznek és a belőle készült termékeknek tovább emelkedik az áruk, átlag 800-900 dinár lesz a méz kilogrammja. A topolyaival szinte egyidejűleg Újvidéken zajló mézkiállításon és -vásáron már jelenleg egy tégely mézet 800–1200 dinárért értékesítettek.