2024. március 29., péntek

A kvótareferendum nemzeti ügy

A hétvégén indul a VMSZ mozgósító kampánya – A szavazólap melletti ív kitöltésében is segítséget nyújtanak az aktivisták

A változó világ – migrációs válság címmel tartott előadást Baráth Gábor történész a Vajdasági Magyar Szövetség által szervezett lakossági fórumon Palicson, amely során az október másodikai kvótareferendumon való részvétel fontosságára hívták fel a figyelmet. A palicsi Öko-központban a népszavazáson való részvételre, és a nemmel való voksolásra buzdította a polgárokat Pásztor István, a VMSZ elnöke is.

Baráth Gábor történész, a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Középiskola tanára előadásában a válság következményeiről és veszélyeiről szólt.

– A középkori nagy népvándorlástól folyamatosan beszélhetünk migrációról. Két útvonal létezik ma, egyik a Földközi-tengeri, a másik pedig a balkáni útvonal. Két olyan országból érkeznek, ahol kaotikus állapotok uralkodnak. Líbiáról és Szíriáról beszélünk, az a közös a két országban, hogy diktátorok voltak hatalmon, s alanyi jogon sok minden járt a polgároknak, egészen addig, amíg nem döntöttek úgy néhány évvel ezelőtt a nyugati országok, hogy a demokrácia magvait el kell hinteni ezekben az országokban. Ebben a két országban emiatt polgárháború alakult ki. Líbiában egy év leforgása alatt Kadhafi megbukott, két vezetősége lett az országnak, amelyek nem ismerték el egymást. Az idén azonban létrejött az egységkormány. Szíriában ennél még rosszabb a helyzet, több harcoló fél is van. Az embercsempészek paradicsoma lett ez a két ország – ismertette a jelenlegi helyzetet a történész.

Előadásában feltette a kérdést, menekültekről vagy gazdasági bevándorlókról beszélünk-e.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

– Többségük a háborús helyzetet kihasználva megindul Európába. A valódi szíriai menekültek a szomszédos országokban tartózkodnak, ahogy szorul vissza az Iszlám Állam, úgy térnek vissza fokozatosan ezek az emberek. Az Európába érkező menekültek olyan térségekből érkeznek, ahol nincs háború. Ezekben az országokban túlnépesedés van, s emellett gazdaságilag gyengék, elmaradott térségek, s várják Európától a lehetőséget. Két éven keresztül ellenőrizetlenül érkeztek be, de már akkor felmerült, hogy lehet köztük terroristagyanús személy. A keresztény Európa és az iszlám világ a két oldal, az iszlám ostromolja a keresztény világot, értékrendbeli különbségekről van szó. A történelem során fegyverekkel, kardokkal nem tudtak bejutni Európa szívébe. Európa komoly probléma előtt áll. Erre Európa nem tud reagálni, a problémát idehozza, ahelyett hogy ott megoldaná. Politikailag korrekten beszélnek a problémákról, nem nevezik nevén a gyereket, egy ekkora válságot nem lehet így megoldani. Európában van egy kormányfő, aki kimondta a problémát, Orbán Viktor, s bebizonyosodott, hogy neki volt igaza. Ha Magyarország kap egy felhatalmazást a magyar állampolgároktól, akkor az precedensértékű lehet, és a többi országban is kiírhatnak népszavazást, illetve Orbán Viktor is másként mehet Brüsszelbe, ha ötmillió polgár áll mögötte – fejtette ki véleményét Baráth Gábor.

Pásztor István beszéde elején kiemelte, biztos abban, hogy nem kell meggyőzni az itt ülőket arról, hogy szavazzanak, mert a mindennapokban átélték a migránsáradatot.

– Egy átalakuló világnak vagyunk a részei, a világ átalakulását mindig visszafelé tudjuk megállapítani, s olyankor minden egyszerűnek tűnik, de amikor a folyamat részei vagyunk, akkor nagyon nehéz látni, hogy mi történik. Ha visszaemlékeznek azokra az arcokra, akik itt elmennek, akkor nem elcsigázott arcokat, hanem erővel teli férfiakat láttak. Emlékezzenek vissza, hogy milyen futótűzszerűen söpört végig az arab tavasz, hogyan döbbentek akkor rá az észak-afrikai országok arra, hogy nekik kell a demokrácia. Az amerikaiak játéka volt. Nincs, aki most megállítsa őket. Ennek a játéknak mi szenvedő alanyai vagyunk, mert ezen az útvonalon vagyunk, szerencse az, hogy Magyarország kormánya úgy döntött, hogy falat emel. Amikor ez a döntés megszületett, és mi üdvözöltük ezt, akkor sokan felrótták nekünk, de ha ez nem történt volna meg, képzeljék el hogyan élnénk. Megállíthatatlan lenne az áradat – mondta a VMSZ elnöke, majd ismét hozzátette, nem kell sokat beszélnünk arról, hogy mik a kulturális különbségek, mert Királyhalmán a rendőrséget kellett kihívni a temetőbe, tudjuk mindannyian, miért.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

– Nem vagyunk mi idegengyűlölők, de balfácánoknak sem kell lennünk, van nekünk elég bajunk, alig tudjuk összekötni az egyet a kettővel. Azt mondja Angela Merkel ma, hogy ő szeretné visszaforgatni az idő kerekét. Mit akar ez jelenteni? Ennél az oknál fogva a kvótareferendum fontossága kiemelt jelentőségű, és van realitása. A kvótareferendum nem egy ügydöntő referendum, de ez egy fontos véleménynyilvánítás, ahogyan fontos a Brexitről alkotott vélemény is. A mi számunkra ez nemzeti ügy, elemi érdekünk, hogy Magyarország egy erős ország, egy megbecsült, tekintélyes ország legyen. Ne szívják le az erejét, ne merüljön ki ezekben az európai folyamatokban, amiket most látunk, mert nem tudjuk folytatni, amit elkezdtünk. Mert akkor van oktatási-nevelési támogatás, Európa Kollégium, falugondnoki szolgálat, gazdaságfejlesztési támogatás. Ami Magyarország érdeke, az a mi érdekünk is. Pásztor elmondta, mintegy negyvenezer délvidéki polgár jelezte, hogy szavazni akar. A VMSZ-ből arra biztatják őket, hogy nemmel szavazzanak, mert meggyőződésük, hogy ez visz bennünket előre.

– A hétvégén indul az a mozgósító kampány, amelyben segíteni kívánunk az embereknek, hogy éljenek a szavazati jogukkal. Nem akarjuk helyettük kitölteni a papírt, de a szavazati lap mellett van egy A4-es formátumú papír, amit hibátlanul kell kitölteni ahhoz, hogy a szavazat érvényes legyen. Ebben segítünk, ha engedik – mondta a VMSZ elnöke.

A lakossági fórumon a polgárok jelezték, előfordul, hogy a postás a család egyik felének hozza, a másiknak nem a szavazati lapot. Pásztor a kérdésre elmondta, nincs olyan erő, aki most rosszat akarna ezzel kapcsolatban, ezért valószínű, hogy más miatt nem érkeznek rendesen a papírok. Felhívta a figyelmet arra, hogy aki nem jelezte, hogy élni kíván a szavazati jogával, most nem fog papírt kapni, de az is lehetséges, hogy amikor regisztrált, oda rakta az x-et, hogy a konzulátusra kéri a borítékot, annak oda érkezik most is. Mindenképp járjanak utána, hogy minden lépést megfelelően tettek-e meg – javasolta Pásztor István.