2024. április 19., péntek

Tanévnyitó istentisztelet Bácsfeketehegyen

Tanévnyitó istentiszteletet tartottak vasárnap a bácsfeketehegyi (feketicsi) református templomban. A falu apraja-nagyja, a szülők és a tanulók, a nagyszülők és pedagógusok, valamint számos hívő jelenlétében zajlott az esemény.

Orosz Attila bácskai református esperes, bácsfeketehegyi lelkipásztor elmondta, hogy a tavalyit követően az idén második alkalommal tartottak tanévnyitó istentiszteletet, hálát adva a Teremtőnek a nyári vakáció élményeiért, a pihenésért, egyben pedig áldását kérve az új iskolaévre. „Isten áldása nélkül ugyanis nincsen keresztyén élet” – fogalmazott a lelkipásztor. Bácsfeketehegyen az idén 141 általános iskolás református diákot tartanak számon. A tapasztalatok szerint 98-99 százalékuk az iskolában is a vallásoktatást választja, a bácskai esperes pedig már másfél évtizede hitoktatóként van jelen az iskolában is. Többségük az egyházi hitoktatási óráknak is rendszeres hallgatója. Kiváló az együttműködés az iskolával, a tanévnyitó megszervezésében segítettek a pedagógustársai is – mondta még el Orosz Attila. „Hitünk zsinórmértéke, hogy Isten áldása nélkül nincs eredményes és hatékony keresztyén élet” – fogalmazott. „Ezért fontos, hogy imádságainkban hordozzuk a kisgyermekeket és az őket oktató pedagógusokat” – tette hozzá.

A tanévnyitó istentiszteleten jelen volt Perpauer Attila, a Magyar Nemzeti Tanács oktatásügyi bizottságának elnöke. Az idén itt volt Bácsfeketehegyen a tanács központi tanévnyitó ünnepsége. Mint ismeretes, a Magyar Nemzeti Tanács az oktatás terén is támogatja a magyar közösségeket, az iskolakezdéstől kezdve, a középiskolán át egészen a felsőoktatási támogatásokig és a felnőttoktatási programokig. Az istentiszteletet egy keresztelő tette ünnepélyesebbé. „A ti hitetek mellé ragasszatok jó cselekedetet, a jó cselekedet mellé tudományt!” – tolmácsolta a diákoknak Péter apostol szavait prédikációjában Orosz Attila lelkipásztor.