2024. április 18., csütörtök
BIRKÓZÁS

A Proleter nyerte meg a kupát

Annak ellenére, hogy az első két felnőttkupaverseny után a belgrádi Partizan vezetett 7 ponttal, a harmadik ilyen megmérettetés a kiírásban címvédő Proleter sikerét hozta meg. A kupasorozat zárófordulóját Nagybecskereken rendezték meg, s a helyi csapat versenyzői valósággal letarolták a mezőnyt, mert az öt kiharcolt döntőből mind az ötöt megnyerték, s így 46 pontot gyűjtöttek össze a 38 pontos Partizan és a 36 pontos Spartacus előtt (a további sorrend: 4. Zenta 13, 5. Potisje 12, 6. Novi Sad 7, 7. C. zvezda 6, 8–9. Radnički (Z) és Omladinac (N)). Az öt döntőt a Proleternek a négy zentai, Frísz Krisztián, Nemes Máté, Nemes Viktor és Báló Petar nyerte meg, s hozzájuk csatlakozott a bolgár származású Nikolaj Dobrev, aki az elődöntőben, azaz a döntő előtti döntőben a nemrégiben még válogatott szabadkai Dejan Franjkovićot győzte le. A torna legnívósabb csatáját Nemes Máté (71 kg) és a Partizan színeiben versenyző orosz Alekszandr Paivin vívta, a döntők legérdekesebb összecsapását pedig a közönség a 130 kg-osok fináléjában láthatta, amelyben az újvidéki Nemanja Pavlović és a belgrádi Boban Živanović küzdött meg, és nagy csata után a székvárosi fiú nyert.

A versenyen egyébként 9 egyesület 66 birkózója lépett szőnyegre, ami elég gyér érdeklődést jelent, mert például szűkebb Szerbiából egyetlen csapat sem jelent meg.

Az érmesek, 59 kg: 1. Gazdag Krisztián (Spartacus), 2. Nagy Dániel (Zenta), 3. Kolompár Szebasztián (Proleter) és Katona Ádám (Zenta). 66 kg: 1. Frísz Krisztián (Proleter), 2. Nagy Szebasztián (Potisje), 3. Nagy Tamás (Spartacus) és Ivan Ivanov (C. zvezda). 71 kg: 1. Nemes Máté (Proleter), 2. Polgár Ákos (Zenta), 3. Aleksandr Paivin (Partizan) és Žarko Velimirović (Partizan). 75 kg: 1. Aleksandar Maksimović (Spartacus), 2. Aleksa Erski (Partizan), 3. Csikós Norbert (Spartacus) és Branko Kovačević (C. zvezda). 80 kg: 1. Nemes Viktor (Proleter), 2. Balázs Lehel (Spartacus), 3. Goran Bulatović (Partizan) és Boris Petrušić (Proleter). 85 kg: 1. Báló Petar (Proleter), 2. Mihajlo Bajlović (Partizan), 3. Tacsi Krisztián (Spartacus) és Csábi Valentin (Proleter). 98 kg: 1. Nikolaj Dobrev (Proleter), 2. Janko Ivetić (Potisje), 3. Dejan Franjković (Spartacus) és Filip Delić (Partizan). 130 kg: 1. Nemanja Pavlović (Novi Sad), 2. Boban Živanović (Partizan), 3. Vujadin Bosnić (Spartacus) és Branko Živanović (Partizan).

A kupasorozat végső élcsoportja: Proleter 115, Partizan 114, Spartacus 83 pont stb. A Proleternek története során ez a 10. kupasikere.