2024. április 20., szombat

Dačić: Háborús tervek léteznek a boszniai Szerb Köztársaság ellen

A szerb kormányfő is aggodalmának adott hangot a bosnyák parancsnok kijelentése kapcsán

Sefer Halilović egykori bosnyák háborús parancsnok kijelentette: ha a boszniai szerbek az alkotmánybírósági döntés ellenére is megtartják a boszniai Szerb Köztársaság Napjáról szóló referendumot, akkor nem lesz többé Szerb Köztársaság. Erre a kijelentésre reagálva Ivica Dačić szerbiai külügyminiszter kifejtette: komoly háborús fenyegetésként kell kezelni az elhangzottakat, mert nem csupán egy egykori parancsnokról van szó, hanem Bakir Izetbegovićnak, a bosnyákok jelenlegi vezetőjének nemhivatalos sajtófelelőséről is.

– Halilović azt mondja, amit Izetbegović gondol. Fenyegetéseit meglehetősen komolyan kell venni, mert arról tanúskodnak, hogy háborús tervek léteznek a boszniai Szerb Köztársaság ellen. Ezek a tervek arra a becslésre alapoznak, hogy a szerb entitás nem tudná 10–15 napnál tovább védeni magát, s Szerbia sem elég erős katonailag ahhoz, hogy meg tudja védeni. Mindenki számára teljesen világos, hogy a referendum csak ürügy, emögött a szerb entitás megsemmisítésének terve áll. Ha kompromisszumot akartak volna, akkor legalább egy vesszőt megváltoztattak volna az alkotmánybírósági döntésben. Számukra nem a kompromisszum a fontos, hanem az ürügy a háborús szándék megvalósításához – fogalmazott a szerb külügyi tárca vezetője.

Mint mondta, Szerbia a béke és stabilitás híve, de nem fogja engedni, hogy bárki is megtámadja a boszniai Szerb Köztársaságot. Hozzátette: hazánk elég erős ahhoz, hogy megvédje magát, de ahhoz is, hogy reagáljon, ha a boszniai szerb entitást támadás éri. A nemzetközi közösség gyors reakcióját sürgette.

Az egyesült államokbeli látogatását töltő Aleksandar Vučić kormányfő is mély aggodalmának adott hangot Halilović kijelentése kapcsán. Nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy a tervezettnél korábban visszatérjen az USA-ból a fenyegetés miatt. 

Mint ismeretes, a boszniai szerbek népszavazást tartanak entitásuk napjának kikiáltásáról, a bosznia-hercegovinai alkotmánybíróság azonban ezt az alaptörvénnyel ellentétben álló tevékenységnek nyilvánította.