2024. április 23., kedd

Dačić Szerbia szuverenitásáért lobbizik

A szerb külügyminiszter az el nem kötelezett országok támogatásában bízik
Ivica Dačić: A közszférát nem csak a szolidáris adó bevezetése érinti majd, hanem elbocsátásokra is számítaniuk kell az alkalmazottaknak (Fotó: Beta)

Ivica Dačić (Fotó: Beta)

Az el nem kötelezettek országok mozgalmának 17. konferenciáján, Venezuelában Ivica Dačić szerb külügyminiszter tegnap Szerbia a béke és a stabilitás megőrzésére irányuló tevékenységéről számolt be. Kiemelte, míg szuverenitását és területi integritását védi, addig Szerbia a nemzetközi jog és az ENSZ Biztonsági Tanácsának tekintélye, illetve a béke megőrzésére irányuló tevékenysége mellett is teljes mellszélességgel kiáll. Dačić kérést is intézett az el nem kötelezett országok képviselőihez: akármilyen nagy nyomás is nehezedik rájuk, soha ne ismerjék el Koszovó államiságát, maradjanak következetesek álláspontjukban és a nemzetközi jog védelmében.

– Azt kérjük, hogy maradjanak következetesek, és ne engedjék, hogy Szerbia déli tartománya, Koszovó tagjává válhasson a nemzetközi szervezeteknek. Ilyen kísérlet volt tavaly az UNESCO-ba való felvétel is, amely azért nem sikerült, mert barátaink világszerte mellénk álltak, kezdve Afrikától egészen Dél-Amerikáig. Tudjuk, hogy nem egyszerű azoknak, akik Szerbia mellett állnak, folyamatos nyomás nehezedik rájuk, hogy másítsák meg Koszovóval kapcsolatos álláspontjukat. A Brüsszelben folytatott Belgrád–Pristina párbeszédben kulcsfontosságú a nemzetközi közösség segítsége. Ha a Koszovó államiságát eddig el nem ismerő országok közül némelyik megváltoztatná álláspontját, az negatívan befolyásolná a tárgyalásokat, illetve a felek nyitottságát a kompromisszumra. Szerbia a kompromisszumban hisz, azoknak a megoldásoknak a felkutatásában, amelyek a szerb és az albán nép érdekeit is szem előtt tartják. Számítunk Önökre, harcostársainkra, akik az egyoldalúság politikája és a nemzetközileg elismert országok határainak újrarajzolása ellen küzdenek – fogalmazott Dačić.

Az el nem kötelezett országok venezuelai konferenciája csütörtökön kezdődött. Az 1961-ben Belgrádban megalapított, ma közel 120 országot számláló szervezet közel 100 tagállama vett részt az összejövetelen.