2024. március 29., péntek

Informatika–programozás–angol

Kocka Suli néven informatikai képzés indul felsősök és középiskolások számára Szabadkán

Készítse fel gyermekét a világ legjobban fizető munkájára! – hangzik a Kocka Suli mottója. Hogy mi is a Kocka Suli, arról Námesztovszki Zsolt szervezőtől kaptunk információkat. Mint megtudtuk, a Kocka Suli elnevezésű program egy hosszútávú, két évre szóló képzés, amelyet felsősöknek és középiskolásoknak hirdettek meg, és amelyen az informatika, a programozás a legfőbb téma, és az angol nyelv erősítése.

Az első ingyenes bemutató órára október 15-én kerül sor a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon, ahol több előadás révén ismerkedhetnek meg a projektummal az érdeklődők. Námesztovszki Zsolt a tudatos és biztonságos internethasználat alapjairól beszél majd, Balázs Piri Dorottya és Gál Lídia Játssz okosan, netezz biztonságban! címmel tart előadást, Vörös Csaba a játékos programozásról, Kőrösi Gábor pedig a robotok programozásáról fog beszélni. Ezt az órát a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar támogatja. Ehhez a csapathoz csatlakozik még a tanulókkal való foglalkozásban majd Esztelecki Péter és angoltanárként Gábrity Eszter is.

– Két csoportot terveztünk, egy középiskolásokból és egy felsősökből állót. Ezen az első órán a diákok is információkat kapnak a programról, és mi is felmérhetjük, hogy mekkora az érdeklődés. A Kocka Sulit hosszú távú programnak tervezzük, mintegy két évre. Informatika, programozás, PHP programozás és angol, ezekre a témakörökre épül. Az első év az alapozás lenne, az informatikai szintre hozás és az angol nyelv szintre hozása, a második évben lenne a programozás. Megpróbáljuk elérni az iskola végére azt a célt, hogy a tanulók alkalmasak legyenek kisebb projektekben történő részvételre, amelyek angol nyelvű kiírások, ezért is fontos az angol nyelv erősítése is – hallottuk Námesztovszki Zsolttól, aki azt is hangsúlyozta, ennek a programnak egyebek mellett az itthon maradás segítése is lehet a hozadéka, hiszen a programozók jellemzően nem vándorolnak el, általában otthonról dolgoznak. – A diákok érdeklődőek, folyamatosan érkeznek a jelentkezések. Az informatikai szakemberek keresettek, és ez jól fizető álláslehetőségeket rejt.