2024. április 19., péntek

A szerbiai fiatalok körében harminchat százalékos a munkanélküliség

Ivan Sekulović: Több pénz kell foglalkoztatáspolitikai intézkedésekre

A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat adatai szerint Szerbiában csaknem 200 ezer fiatalnak nincs munkája – nyilatkozta tegnap Ivan Sekulović, a kormány szociális egyenlőséggel és a szegénység leküzdésévél megbízott munkacsoportjának vezetője.

Ez szám azt jelenti, hogy a fiatalok körében 36 százalékos a munkanélküliség, így Szerbia ebben a tekintetben európai szinten az utolsó helyek egyikét foglalja el. Az európai átlag 15 százalék.

Az illetékes elmondta, a kormánynak már tervei vannak arra vonatkozólag, hogyan lehetne lefaragni ezt az arányt.

A legtöbb fiatal külföldön képzeli el a jövőjét (Fotó: Dávid Csilla)

A legtöbb fiatal külföldön képzeli el a jövőjét (Fotó: Dávid Csilla)

– Ez elmúlt két évben javultak a munkanélküliséggel kapcsolatos kimutatások, de csak átmenetileg, mivel a legtöbb fiatal külföldön tervez boldogulni – magyarázta Sekulović a közszolgálati televíziónak.

Véleménye szerint a legfontosabb, hogy összehangolják az oktatást a munkaüggyel, vagyis egy olyan rendszert kell kialakítani, amelyben a fiatalok az iskolában megtanultakat sokkal gyorsabban és hatékonyabban képesek alkalmazni a munka során.

Sekulović elmondta, a kormány már több foglalkoztatáspolitikai intézkedést foganatosított, de ezek nem hoztak eredményeket, mivel kevés pénzt fordítottak megvalósításukra. Szerinte e téren csak akkor áll be komolyabb változás, ha kiegyensúlyozott lesz a gazdasági helyzet.

– Csupán akkor tudjuk megvalósítani a komolyabb elgondolásokat, küldhetünk egyetemistákat komolyabb munkagyakorlatra, és csak akkor tudjuk összekötni az oktatásügyet és a munkaügyet – fejezte be az illetékes.