2024. április 25., csütörtök

Huszonhét átlagbér annak, aki nyugdíjba megy!

Hatalmas végkielégítéseket fizet a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) azoknak az alkalmazottainak, akik önként elhagyják a céget. Pontosabban, öt vagy akár huszonhét bruttó átlagfizetésnek megfelelő összeget ad a vállalat a dolgozóknak – írja a Blic.

Mint ismeretes, az EPS-ben a bruttó átlagbér 80 ezer dinár.

A végkielégítésre azok a dolgozók jogosultak, akik decemberig eleget tesznek azoknak a feltételeknek, amelyeket a vállalat meghatározott az „önkéntes nyugdíjaztatásra”.

A Blic szerint a közvállalatban meglehetősen sokan eleget tesznek a nyugdíjaztatási kritériumok közül legalább egynek, viszont a törvény értelmében még dolgozhatnak, hogy több munkaévük legyen. Egyelőre nem tudni pontosan, hányan döntenek a cég elhagyása mellett.

Az alkalmazottak szeptember végéig jelentkezhetnek, a végkielégítés összegéről pedig az EPS felügyelőbizottsága fog dönteni, persze miután egyeztetett a szakszervezetekkel és a vállalatvezetéssel.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) egyébként már korábban azt kérte a villanygazdaságtól, hogy legalább ezerrel csökkentse a dolgozók számát.

A Blic eddigi információi szerint eddig nagyon sokan jelentkeztek, így megtörténhet, hogy kétezren is elhagyják a céget.