2024. április 25., csütörtök

A Nemzeti Vágta közösséget teremt

A hétvégén tartották meg Budapesten a Nemzeti Vágtát

Nem kevesebb mint 71 település lovasainak ünnepélyes fogadalomtételével és történelmi lovas felvonulással kezdődött meg a 9. Nemzeti Vágta szombaton Budapesten, a Hősök tere körül kialakított speciális versenypályán.

Izgalmas versenyt hozott a Nemzeti Vágta döntője is, amelyet Füzér lovasa, Kun Ferenc nyert meg Victoria Colonia nyergében (Ótos András felvétele)

Izgalmas versenyt hozott a Nemzeti Vágta döntője is, amelyet Füzér lovasa, Kun Ferenc nyert meg Victoria Colonia nyergében (Ótos András felvétele)

A verseny főkapitánya, Székely Tibor megnyitóbeszédében kiemelte, hogy a Nemzeti Vágta közösséget teremt: „Nem magányos hősök, hanem települések, közösségek versenyeznek, az általuk elért eredmények a települések sikerei is. Évszázadok, évezredek energiája éled újjá és jelenik meg újra ember és ló kapcsolatában. Hiszen őseink bárhol éltek a földön, leghűségesebb társaiknak munkában, harcban mindig a lovakat tudhatták.” A program a megnyitó után, szemerkélő esőben, a 71 település versenyzőinek ünnepélyes fogadalomtételével, majd lovasbemutatóval folytatódott. Felvonultak többek között a honfoglalás idejét, Szent László korát és a török időt megidéző hagyományőrzők és Kassai Lajos lovas íjászai is. A Nemzeti Vágtát idén is a hadtörténelem egyik kiemelkedő személyisége emlékének szentelték: Kiss Sándor (1809–1849) székely huszár ezredes előtt tiszteleg a rendezvény. Kiss Sándor a határőrvidéki székely huszárezred vezetőjeként Batthyány Lajos miniszterelnök kérésére védte a bácskai magyar és német településeket 1848-ban.

A lovasprogramok folytatásában következtek a kishuszár vágta előfutamai, amiben a mindössze 13 éves, zentagunarasi Januskó Szabina révén voltunk érintettek mi, vajdaságiak. Sajnos éppen a futam közben sűrű zápor kerekedett, és Szabinának nem sikerült továbbjutnia a középfutamba.

– Nagyon nehéz volt a pálya az eső miatt, meg valahogy nekem túlságosan új volt ez az egész. Olyan nagy volt a tumultus az élbolyban is, és nem sikerült továbbjutnom – mesélte a futam után. – Most vagyok először itt, és nagyon tetszik. Már 4-5 éve lovagolok, és azért szeretem ezt a sportot, mert a ló is velünk gondolkodik, és lehet benne bízni.

Több érdekes kísérőrendezvény közben következtek a Nemzeti Vágta előfutamai is – az első még szakadó esőben, de késő délutánra visszatért a nyár a Hősök terére. Itt egyedül a topolyai Víg Dánielnek sikerült kvalifikálnia magát a vasárnapi középdöntőbe.

– Elég hosszú ideig sikerült tartanom az első helyet, végül röviddel a célba érkezés előtt előztek meg. Talán a hosszabb táv jobban megfelel a lovamnak. Nagyon jó a verseny légköre, és örülök, hogy itt lehetek – nyilatkozta a verseny után. Sajnos a vasárnapi középdöntőből már neki sem sikerült bejutnia a döntőbe.

Nagy érdeklődés előzte meg a Nemzetközi Vágtát, amelyen a zombori Suzana Sekulić képviselte Szerbiát. Nem kis meglepetésre megnyerte az előfutamát, és bejutott a döntőbe.

– Első alkalommal vagyok itt a Vágtán, és nagyon tetszik a szervezés és a helyszín. Nem is reméltem, hogy sikerül bejutnom a legjobbak közé. Tizenhárom éve lovagolok, és Zomborban van egy lovasiskolám. Zobnaticán tréningezek. Szerencsém volt, hogy jó lovat kaptam Bábolnáról a versenyre – mondta a futamot követően.

A rendezvény szervezési teendői közepette egy rövid interjúra sikerült elérnünk Lázár Vilmost, a Nemzeti Vágta és a Magyar Lovas Szövetség elnökét.

– A Nemzeti Vágta az elmúlt kilenc alkalommal mindig nagy ünnep volt. Az elmúlt időszakban rengeteg tapasztalattal gyarapodtunk mi, szervezők, de a lovasok, sőt szinte már a lótenyésztők is, hiszen a Vágtára már külön tenyésztenek lovakat. Folyamatosan erősödik a rendezvény szakmai tartalma. Azt látom, hogy a közönség részéről is fokozódik az érdeklődés, ennyi idő alatt már nagyon beépült a köztudatba a Vágta. Sőt ezt már nemcsak a határokon belül, hanem külföldről is árgus szemekkel figyelik. Segít a hagyományok ápolásban, megismertetésében, a huszárélettől az íjászokig. Hogy milyen újdonságokkal tud szolgálni a jövő évi, sorrendben tizedik Vágta, még nem tudjuk pontosan körvonalazni, de az tény, hogy amint véget ér ez az idei, máris hozzáfogunk a következő rendezvény szervezéséhez – nyilatkozta.

A hagyományokhoz híven az Andrássy úton ezúttal is Vágta Korzón ismerkedhetnek meg a látogatók a résztvevő településekkel, az Országkonyha jóvoltából pedig a tradicionális magyar konyha ízei mellett különleges ételeket és italokat kóstolhatnak az 56-osok terén.