2024. március 29., péntek

A cél: minél kevesebben ismerjék el Koszovót

New Yorkban tárgyal Vučić és Dačić

Aleksandar Vučić kormányfő és Ivica Dačić külügyminiszter az Egyesült Nemzetek Szervezetének 71. közgyűlésén vesz részt az előttünk álló napokban. A szerb delegációt a miniszterelnök vezeti, de a külügyi tárcavezető is részt vesz számos nemzetközi tanácskozáson, például a migránskérdéssel foglalkozó mai konferencián, de a nyugat-balkáni térséggel foglalkozó integrációs és szomszédságpolitikai tanácskozásokon is. Dačić ott lesz az EBESZ válságkezelési tárgyalásain is.

A szerb küldöttség számos bilaterális megbeszélést tervezett be más államok vezetőivel, az Európai Unió tisztségviselőivel, az Európa Tanács képviselőivel. Jó alkalmak ezek a szerb politika kulcsfontosságú álláspontjainak népszerűsítésére, a Koszovóval kapcsolatos nézetek közlésére. A küldöttség egyik célja visszatartani Koszovó függetlenségének elismerésétől azokat az államokat, amelyek ezt a mai napig nem tették meg.

Maga a közgyűlés holnap veszi kezdetét. Aleksandar Vučić felszólal az ülésen, de részt vesz az Egyesült Államokban a Clinton Alapítvány konferenciáján is, továbbá egy regionális jellegű tanácskozáson, melyen Srebrenica is témaként szerepel.

A politikai elemzők megállapították: a szerb küldöttség egyesült államokbeli látogatása az idei külpolitikai tevékenység egyik fontos pontjának számít, mely számos kérdésben teszi lehetővé a szerb álláspontok ismertetését, ugyanakkor erősíti a multilaterális kapcsolatokat is.