2024. április 19., péntek

Herczeg Ferenc bekerül a tankönyvekbe

Átértékelődik az írófejedelem életműve – hangzott el a szülővárosában, Versecen

Az írófejedelem szülővárosában, a dél- bánáti Versecen a hétvégén megtartották a XIX. Herczeg Ferenc Emléknapokat. A kétnapos rendezvényt a Magyar Nemzeti Tanács, Versec város és a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság támogatásával szervezték meg. Az író emlékére tartott tanácskozás megnyitóján Dragana Mitrović, Versec város polgármestere és Hajnal Jenő, az MNT elnöke köszöntötték az egybegyűlteket. Ezt követően a városháza dísztermében dr. Takaró Mihály budapesti író, irodalomtörténész, tanár rendhagyó irodalomórája következett.

A Petőfi Sándor Kultúregyesület a magyarság gyülekezőhelye (Kecskés István felvétele)

A Petőfi Sándor Kultúregyesület a magyarság gyülekezőhelye (Kecskés István felvétele)

– Nagy örömmel és várakozással jöttem Versecre. Életemben most járok itt először, annak ellenére, hogy Herczeg Ferencet már húsz éve tanítom magyar egyetemeken. Számomra nagy boldogságot jelentett találkozni az itteni nemzettestvéreimmel, és látni azt, hogy a délvidéki magyarságban van erő és akarás a megmaradásra. Nemcsak túl akar élni, hanem meg akar maradni. Hoztam persze jó hírt is ide, Délvidékre, hiszen Herczeg Ferencnek újra van kultusza Magyarországon. Hetven év után hetvenévi hallgatás és kényszerű elhallgattatás után –, úgy tűnik, hogy újra fogják tanítani őt a magyar iskolákban, és a magyar irodalomtörténetben újra elfoglalja az őt megillető méltó helyet – mondta dr. Takaró Mihály.

A rendezvényen jelen volt a Magyar Nemzeti Tanács és a végrehajtó bizottság több tagja is.

– Azt hiszem, hogy a Magyar Nemzeti Tanácsnak fontosabb feladata nincs, mint hogy a végekre, a szórványra úgy figyeljen oda, hogy ezek a közösségek ezt a gyelést megérezzék – nyilatkozta Hajnal Jenő, az MNT elnöke. – Nemcsak a mostani jelenlétünkkel sugalmazzuk ezt, nemcsak azokkal a támogatásokkal, amelyeket ide irányítunk, hanem a mindennapi, közvetlen kapcsolatépítésben is. A Herczeg Ferenc Emléknapok pedig pontosan ennek az odafigyelésnek a hozadéka. Hiszen évről évre konferenciaszervezéssel, műsorral, az idén pedig egy kiváló irodalmi órával tudtuk gazdagítani ezt a rendezvénysorozatot.

Bogdán József, Fehértemplom plébánosa, költő, elhozta a Homoki Szűzanya képét, melyet annak idején Herczeg Ferenc ajándékozott a német telepeseknek. A festmény a fejértelepi templomba került, amely később az enyészeté lett. A kép azonban csoda folytán megmenekült.

– A magyar korona van a Szűzanya szép és szomorú fején – ahogyan Herczeg Ferenc leírja. A kis Jézuskát tartja a kezében. A képen alig látható a szőlőfürt. De mindig az az érzésem, amikor nézem ezt a képet, hogy ha a kis Jézuska keze megmozdulna, akkor ezek a szőlőfürtök csilingelni kezdenének – vallja Bogdán József.

Versec 37 ezer lakosának mintegy a két százaléka magyar. Herczeg Ferencre emlékezve mindig szóba kerül a verseci magyarság sorsa is. A városban ugyanis magyar oktatás már több mint két évtizede nincs.

– Jó itt találkozni ismerős helyekkel, látni a Váhegyünket, a Kápolna-hegyünket, a Szamár-hegyünket, találkozni ismerős emberekkel és a magyar irodalommal, amely éltet bennünket. Újra hallani Herczeg Ferencről, az ő gondolatairól, mindarról, ami bennünket is foglalkoztat. Amit hiányolok, hogy Versecen nincs magyar óvoda sem. Valamikor itt végeztem a magyar általános iskolát. Volt egy ideig középiskola is, de az rövid életű volt. Legalább az óvoda megindulna. Van itt még sok magyar család – hallottuk Jódal Rózsa írótól.

A magyarság egyetlen gyülekezőhelye a helybeli Petőfi Sándor Kultúregyesület.

– Mintegy száz tagunk van, ebből ötvenen aktívan kiveszik a részüket a munkából. Vannak fiatalok is, de közülük idővel sokan elmennek Belgrádba vagy Újvidékre tanulni. Akik pedig Versecre jönnek a környező falvakból középiskolába, azok szívesen bejárnak a kultúregyesületbe, és mi felkaroljuk őket. Rengetegen elvándoroltak. Sokszor családostul. Sajnos mi ez ellen semmit se tehetünk – mondja Virág Klára, a Petőfi Sándor Kultúregyesület elnöke. Versec testvértelepüléseinek a képviselői átnyújtották ajándékukat, a Herczeg Ferenc- mellszobrot. Az írófejedelem köztéri szobrának a felállításával kapcsolatban azonban nincsenek új fejlemények.

Vasárnap szentmisét mutattak be a Szent Gellért római katolikus templomban, és megkoszorúzták Herczeg Ferenc emléktábláját a szülőháza helyén álló épületen. Akárcsak a korábbi években, az idei rendezvény is egybeesett a Verseci Szüreti Napokkal.