2024. április 20., szombat
KAJAK

Magyarkanizsa és Zenta – egy hajóban eveznek

Két magyarkanizsai és két zentai lány harcolta ki magának a részvételi jogot az egyik legrangosabb korosztályos világversenyre, amelyre a Szeged melletti Maty-éri evezőspályán kerül sor. A szeptember 23-ától 25-ig tartó megmérettetésre Magyarkanizsáról Poberai Anett és Sziveri Rita, Zentáról pedig Fenyvesi Janka és Barta Éva ül egy csónakba, hogy kajak négyesben és párosban is rajthoz álljanak. Poberai Anett és Fenyvesi Janka a 17 évesek, Sziveri Rita és Barta Éva pedig a 15-16 évesek között próbál meg minél jobb eredményt elérni.

A magyarkanizsai és a zentai klub nagy hangsúlyt fektet az egység felkészítésére, heti három alkalommal ülnek abba a csapathajóba a lányok, amely a Szerbiai Kajakszövetség bocsátott rendelkezésükre, s amely nagyban hozzájárul a megfelelő felkészüléshez és a versenyen való sikeres szerepléshez. A jövő évi belgrádi U23-as Európa-bajnokságig a lányok még nagyon sokat tudnak fejlődni a tervezett szisztematikus munkának köszönhetően, amely magában foglalja a fokozott szakmai felügyeletet, a közös edzések gyakoriságát, rendszerbe helyezését, a csapathajók maximális összeevezését, illetve a szükséges edzőtáborokat és egyéb felkészüléseket.

A magyarkanizsaiak edzője, Apró István szerint nagyon fontos a lányok összeevezése, akik fizikailag ugyan felkészültek, de a technikai részen van még tennivaló bőven. A heti három közös edzés reményeik szerint elég is lesz, hogy kellőképpen fel tudjanak készülni.

A versenyig van még egy hetünk, és sokat várunk el tőlük, már csak azért is, mert kora tavasszal kiérdemelték a válogatottságot, sőt az augusztusi országos bajnokságon is bizonyítottak, s megerősítették a helyüket a válogatottban. Az Olimpiai Reménységek Versenye, ami eddig kizárólag európai válogatottak részvételével zajlott, most már világszínvonalúvá vált, mert az Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Japán és Izrael is jelezte részvételi szándékát. Az ideális az lenne, ha mindennap tudnának edzeni, de nagyon jól fejlődnek a lányok, és bízunk a jó eredmény elérésében.

A lányok elmondták, szokatlan volt számukra a kialakult helyzet, mert korábban egymás ellen versenyeztek, most viszont egy hajóban ülnek az eddigi ellenféllel, de összeszoktak az edzések alkalmával, és közös erővel mindent bele fognak adni, hogy a lehető legjobb eredményt érjék el Szegeden.

A sorrenden kísérletezniük kellett, s végül a Magyarkanizsa–Zenta–Magyarkanizsa–Zenta felállás lett a legjobb megoldás, ami azt jelenti, hogy Poberai Anett, Fenyvesi Janka, Sziveri Rita és Barta Éva összeállításban szerepel majd a kajak négyes.