2024. április 23., kedd

Lemondták a Biztonsági Tanács ülését

Az Egyesült Államok és Oroszország kérésére az utolsó percben lemondták az ENSZ Biztonsági Tanács Szíriának szentelt péntek esti ülését - jelentette be a BT soros elnöki tisztét betöltő új-zélandi ENSZ-képviselet.

Diplomáciai források szerint a BT-ülésén Oroszország és az Egyesült Államok tájékoztatta volna az ENSZ-testület tagjait a szíriai válság rendezését célzó megállapodásukról, de határozathozatal egyelőre nem volt tervbe véve.

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet a BT-ülés lemondása után úgy nyilatkozott újságíróknak, hogy Washington nem hajlandó a testület elé tárni az orosz-amerikai megállapodás dokumentumait, és emiatt kellett lemondani a BT-ülést. Az orosz diplomata szerint a megállapodásokat meg kell erősítenie egy BT-határozatnak, de nincs értelme arra kérni a BT-tagokat, hogy támogassák, ha a tartalmát nem ismerik.

Az amerikai ENSZ-képviseletnél azzal magyarázták a BT-ülés elhalasztást, hogy az amerikai és az orosz fél nem tudott megegyezni arról, hogyan tálalják a testületnek a genfi megállapodás részleteit anélkül, hogy veszélyeztetnék a benne foglaltak végrehajtását. Washington jelen pillanatban a megállapodás végrehajtására, elsősorban a humanitárius segély rászorultakhoz való eljuttatására összpontosítja erőfeszítéseit - közölte az amerikai ENSZ-képviselet.

John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szeptember 10-én állapodott meg Genfben a szíriai konfliktus rendezését szolgáló új béketervben. Damaszkusz, Ankara és Teherán is hozzájárulását adta a megállapodáshoz, amelynek célja, hogy Szíria fennmaradhasson, és megtarthassa többnemzetiségű jellegét, valamint felekezeti sokszínűségét.

A megállapodással összhangban az Egyesült Államok és Oroszország minden Szíriában harcoló felet általános, szeptember 12-től kezdődő fegyvernyugvásra szólított fel. A tűzszünet hétfőn életbe lépett, és szerdán újabb 48 órával meghosszabbították. A megállapodás kitért a humanitárius segélynyújtásra, az ellenzéki csoportok és terrorszervezetek elhatárolására, illetve meghatározta azokat az övezeteket, ahol csak az orosz vagy az amerikai légierő hajthat végre támadásokat a terrorszervezetek ellen.